sobota, 22 junija, 2024
Doma Bela krajina Občina Črnomelj podpira večja pooblastila vojakom ob meji

Občina Črnomelj podpira večja pooblastila vojakom ob meji

V teh dneh potekajo pogovori o večjih pooblastili vojakom ob slovenski južni meji, kar pomeni aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi. Pogovore s posameznimi poslanskimi skupinami v državnem zboru vodi Aleš Hojs, novi minister za notranje zadeve.

Za uveljavitev ukrepa bodo namreč potrebni glasovi dveh tretjin poslancev, ki bodo navzoči na seji parlamenta, zato so tu potrebni tudi glasovi opozicije.

Za Občino Ilirska Bistrica in njenega župana Emila Rojca  ni nobene dileme: Vojake je treba postaviti na slovensko južno mejo, jim dati večja pooblastila (takšna, kot jo imajo policisti) in zaščititi državljane ter državo.

Kakšno pa je stališče Občine Črnomelj in njenega župana Andreja Kavška? Preko ozemlja občine gre namreč kar 60 odstotkov vseh nezakonitih migracij na območju PU Novo mesto.

Črnomaljski župan Andrej Kavšek nam je danes sporočil:

“Glede na trenutne razmere v državi in na meji, bo Občina Črnomelj prizadevanja za aktivacijo 37.a člena podprla.”

O tem je na današnji novinarski konferenci govoril tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je dejal:

“Aktivacija 37.a člena Zakona o obrambi je nujna, slovenska Policija je s svojimi resursi na veliki preizkušnji. Trenutno je manj sil lahko angažiranih na južni meji, kjer potrebe naraščajo. Pomoč Slovenske vojske je edina razpoložljiva kapaciteta. Ne na ulicah, potrebujemo jo na južni meji.”

Več o pogovorih, ki potekajo s poslanskimi skupinami, bo znanega v petek popoldan, državni zbor bo nato predvidoma tudi kmalu glasoval o predlogu.

A. L.