Občina Črnomelj danes praznuje

Praznik občine Črnomelj - sinočnja slovesnost v Kulturnem domu Črnomelj (vir: občina, foto: Jani Pavlin)

Občina Črnomelj danes praznuje svoj občinski praznik. Osrednja občinska slovesnost je sinoči potekala v črnomaljskem kulturnem domu, podelili so tudi občinska priznanja. Zbrane je nagovoril župan Andrej Kavšek, ki je predstavil delo občine v preteklem letu.

Župan je izrazil zadovoljstvo in poudaril sodelovanje ter složnost.

Župan Andrej Kavšek (vir: občina, foto Jani Pavlin)

Župan Kavšek je izpostavil: “V preteklem letu smo naredili več ključnih korakov na področju investicij, česar sem resnično vesel. Pri tem moram pohvaliti vse, predvsem pa člane občinskega sveta za enotno podporo in svoje sodelavce v občinski upravi, ki se trudijo pri izvedbi projektov. Seveda pa se želim zahvaliti vsem, ki se na državnem nivoju uspešno trudijo, da so naši projekti ob pravem času na pravem mestu, da smo deležni ustreznega sofinanciranja. Predvsem gre tukaj za plod odličnega sodelovanja in komunikacije med vsemi akterji, česar sem najbolj vesel. V slogi je moč in ob sodelovanju smo močnejši.”

Občina v tem mandatu izvaja številne projekte, naredila je več pomembnih premikov na področju investicij, občinski proračun je izjemno investicijsko naravnan. Lahko bi rekli, da takšnega razvojnega preboja črnomaljska občina ni doživela že dolgo.

V občini gradijo vrtec v Loki, v teku so aktivnosti za gradnjo osnovne šole Loka v Črnomlju, dogradili bodo prostore Osnovne šole Dragatuš, poteka sanacija stavbe nekdanjega dijaškega doma, podaljšali bodo enostransko dvosmerno kolesarsko stezo ob državni cesti Črnomelj – Kanižarica in dogradili kanalizacijo v Črnomlju. Nadaljuje se projekt Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Kolpe – Kanalizacija Črnomelj, 2. del. Črnomaljski grad počasi pridobiva obnovljeno podobo, v teku so aktivnosti za izvedbo športnega parka pri Srednji šoli Črnomelj, izdelana je idejna zasnova Kreativne hiše mladih.

“Smo edina občina v Sloveniji, ki je prejela takšno višino sredstev”

Za mnenje smo prosili tudi mag. Majo Kocjan, občinsko svetnico, vodjo svetniške skupine stranke SDS v občinskem svetu, ki je na zadnjih lokalnih volitvah prejela največ glasov, in predsednico Sveta OŠ Loka Črnomelj.

Mag. Maja Kocjan (vir: FB)

Občina Črnomelj danes praznuje svoj občinski praznik. Občinska svetnica ste drugi mandat, kako ocenjujete razvoj občine?

“Zagotovo je napredek poznati tudi zaradi dejstva, da bo občina neposredno v občinski proračun prejela v letu 2022 celo 604.394 evrov povprečnine več kot leta 2019. Po besedah župana na sami občinski seji, je občina Črnomelj prejela z posameznimi ukrepi te vlade približno 2 milijona evrov več sredstev v občinski proračun. Tukaj se upoštevajo povišanje povprečnin, sredstva za obmejno problematiko, sredstva za Rome ipd. Prav tako je potrebno povedati, da je občina prejela s strani države kar 6,9 milijona sredstev za gradnjo nove osnovne šole Loka, kar si lahko vsi, ki smo bili pri tem udeleženi, štejemo za velik uspeh. Smo namreč edina občina v Sloveniji, ki je prejela takšno višino sredstev.

Vsekakor se je dokazalo, da lahko občina s sodelovanjem in dobro povezavo s posameznimi ministrstvi naredi veliko.”

A. L.