Ob koncu tedna prijeli blizu 500 migrantov

Fotografija je simbolična.

Ob koncu tedna, med 15. in 18. decembrom, so policisti novomeške policijske uprave obravnavali 466 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Prijeli so še dva tihotapca.

Za ta konec tedna je značilno, da so kar 98 nezakonitih migrantov prijeli v Beli krajini, kar je največ, kar pomnimo.

V Beli krajini: 98 migrantov in tihotapca

Na območju Metlike (Drašiči, Metlika, Božakovo in Krmačina) so obravnavali kar 91 državljanov Sirije in 3 državljane Egipta. V Žuničih pa so zasledili še tihotapca, ki je prevažal 4 Turke. Peljal je proti Vinici, kjer so ga ujeli.

V Posavju 293 migrantov in tihotapca

Na območju Brežice (Dobova, Obrežje, Rigonce, Slovenska vas, Loče, Trnje, Mali Obrež, Župelevec, Čatež ob Savi, Rakovec, Kapele, Mihalovec, Brežice, Nova vas pri Mokricah) so obravnavali.

  • 88 državljanov Afganistana
  • 74 državljanov Sirije
  • 74 državljanov Maroka
  • 12 državljanov Rusije
  •   7 državljanov Turčije
  •   6 državljanov Pakistana
  •   4 državljane Indije
  • po 3 državljane Nepala in Iraka
  • po 2 državljana Bangladeša in Alžirije
  • 1 državljana Tunizije.

V Libni (Krško) so obravnavali 7 državljanov Afganistana.

Na območju PU Koper so obravnavali 56 nezakonitih prehodov državne meje.

Na območju PU Ljubljana so bravnavali 9 posameznikov zaradi nezakonitega prehoda državne meje.

Prijeli tihotapca in tujce, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo

V noči na soboto, 16. december, so policisti pri Žuničih ustavljali osebni avtomobil znamke BMW latvijskih registrskih oznak. Kršitelj znakov policistov ni upošteval, s pospešeno hitrostjo je nadaljeval z vožnjo proti Vinici, kjer je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v drevo. Voznika, ki je poskušal peš pobegniti, so policisti ujeli in mu odvzeli prostost. Ugotovili so, da gre za 29-letnega državljana Kazahstana, ki je v vozilu prevažal 4 državljane Sirije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo.

Na mejni prehod Rigonce je v soboto, 16. decembra, popoldne na vstop v Slovenijo pripeljal voznik osebnega avtomobila znamke Cupra nemških registrskih oznak. Kršitelj na mejnem prehodu ni ustavil, ampak je pospešil hitrost in nadaljeval z vožnjo proti Brežicam. Na Griču je kršitelj avtomobil ustavil. Ugotovljeno je bilo, da je 23-letni državljan Nemčije, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v vozilu prevažal 6 državljanov Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo.

Državljanu Kazahstana in državljanu Nemčije so odvzeli prostost, ju pridržali in jima zasegli vozila. S kazenskima ovadbama zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države ju bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki z državljani Sirije še potekajo.

M. D.