Ob koncu tedna prijeli 165 nezakonitih migrantov

Iz BiH poročajo, da je pri njih odprta nova migrantska pot Livno – Drvar – Kulen Vakuf – Bihać, ob poti jih čakajo taksisti, ki jih nato prepeljejo dalje. (vir: FB)

S slovenskih policijskih uprav poročajo o 165 izsledenih in prijetih tujcih, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Največ so jih prijeli na območju PU Koper (86), na območjih ostalih uprav pa: PU Maribor 43, PU Novo mesto 32 in Celje 4.

Prijeti so izrekli za državljane Bangladeša, Somalije, Gvineje Bissau, Gambije, Kameruna, Burkina Faso, Burundija, Konga, Gane, Slonokoščene obale, Turčije, Maroka, Sirije, Pakistana, Afganistana. Slednjih je še najmanj.

S koprske PU že nekaj časa ne poročajo o državljanstvu prijetih, s PU pa tudi večinoma ne poročajo več o postopkih o prijetih. Če pa že, poročajo, da so prijeti zaprosili za azil.

PU Novo mesto: 32 migrantov

Petek: 13 migrantov – Metliški policisti so na Vahti v petek zjutraj prijeli 6 državljanov
Bangladeša. Na Jesenicah na Dolenjskem so dopoldne prijeli 3 državljane Bangladeša, v Prilipškem jarku so prijeli 4 migrante, od tega 3 državljane Bangladeša in 1 iz Pakistana.

Sobota: 4 migrante – V soboto zvečer so policisti, vodniki službenih psov, v Ločah prijeli 4 tujce (Somalija, Gvineja Bissau in Gambija).

Nedelja: 10 migrantov – V nedeljo dopoldne so v Slovenski vasi prijeli državljana Turčije, popoldne pa v Slogonskem 7 državljanov Indije. Črnomaljski policisti so v Učakovcih prijeli državljana Kameruna in Burkine Faso.

Nedelja na ponedeljek: 5 migrantov – V noči iz nedelje na ponedeljek so v Brežicah prijeli štiri državljane Sirije, v Podgračenem pa državljana Afganistana.

PU Koper: 86 migrantov (več podatkov niso sporočili)

PU Ljubljana: Ne poročajo o prijetih

PU Maribor:  43 migrantov

Na območju Gorišnice so prijeli 7 migrantov (4 državljane Gvineje in 3 Burundija).
Vsi so zaprosili za mednarodno zaščito in bili odpeljani v azilni dom. Nato so so obravnavali še 5 tujcev (4 državljani Konga in 1 državljan Slonokoščene obale), postopki z njimi še potekajo.

Na območju Gorišnice so nadalje obravnavali še skupno 22 tujcev (državljane Bangladeša, Gvineje in Burundije). Tujci so zaprosili za azil.

Na vladi Središče ob Dravi – Maribor obravnavali državljana Gane, ki je ilegalno vstopil v  Slovenijo. Zaprosil je za azil.

Nadalje so obravnavali tri državljane Maroka, ki so vstopili ilegalno v Slovenijo iz Hrvaške v tovornem vozilu, ki je pripeljalo v podjetje na območju Slovenske Bistrice. Vsi trije so zaprosili za azil.

Na območju Ormoža so obravnavali še 4 Maročane, zaprosili so azil. Še enega Pakistanca so obravnavali na območju Podlehnika.

PU Celje: 4 migrante

V Dobovcu  so izsledili štiri državljane Turčije, ki so ilegalno vstopili v Slovenijo. Vsi  štirje so  zaprosili za mednarodno zaščito, azil.

Iz BiH poročajo, da je pri njih odprta nova migrantska pot Livno – Drvar – Kulen Vakuf – Bihać, ob poti jih čakajo taksisti, ki jih nato prepeljejo dalje.

Iz pregleda je razvidno, da je trenutno čakajočih na azil 475 migrantov.

M. D.