Ob Dnevu policije tudi o delu v času epidemije

Mag. Anton Travner, generalni direktor Policije, na slovesnosti ob Dnevu policije v Tacnu. (vir: policija.si)

Včeraj, 27. junija, je slovenska policija praznovala svoj praznik. Ta datum so slovenski policisti izbrali za svoj praznik v spomin na dogodek leta 1991, ko so se policisti spopadli z Jugoslovansko ljudsko armado (JLA) na mejnem prehodu Holmec. Policija je aktivno sodelovala pri aktivnosti za samostojno Slovenijo, za dosego tega cilja je padlo šest policistov, in sicer Marijan Dobelšek, Željko Ernoić, Robert Hvalc, Stanislav Strašek, Franc Šoster in Bojan Štumberger.

Pri varovanju in obrambi barikad, mejnih prehodov oziroma v spopadih z zvezno armado je bilo hudo ranjenih še 14 policistov.

Zato je Dan policije praznik, ko se policija in vsa slovenska javnost spominjata osamosvojitvene vojne, ki je z velikimi črkami zapisana v zgodovini slovenskega naroda.

Policisti so letos svoj praznik obeležili na slavnostni akademiji v Tacnu, dan pred praznikom, to je 26. junija 2020. Zaradi letošnjih dogodkov, povezanih z epidemijo z novim koronavirusom, je bilo praznovanje drugačno, zbrane sta nagovorila notranji minister Aleš Hojs in generalni direktor Policije mag. Anton Travner.

Travner je v nagovoru poudaril, da so bili policisti v času epidemije izredno obremenjeni, svoje delo so izvajali odgovorno, na robu zmogljivosti in pogosto tudi sami izpostavljeni tveganju za zdravje.

Predstavil je še nekaj podatkov, o katerih slovenska javnost doslej ni vedela veliko. To pa je, da je policija samo v prvih dveh mesecih epidemije, poleg vseh rednih nalog, čez ozemlje Slovenije organizirano pospremila skoraj 67.000 tovornih vozil. Poleg rednega policijskega dela so izvajali še ukrepe glede omejitev gibanja in združevanja ter samo aprila in maja izvedli skoraj 190.000 kontrol na krajih, kjer so se pred epidemijo običajno zbirali ljudje.

Ves čas so zagotavljali prisotnost na kontrolnih točkah na notranjih mejah – tistih mejah, kjer je bila mejna kontrola odpravljena že pred 12 leti z vstopom Slovenije v schengensko območje. Kot podpora vsem policijskim nalogam so se v ozadju, daleč stran od oči javnosti, reševale tudi zahtevne logistične in tehnične naloge, pravna vprašanja, kadrovski izzivi, ves ta čas pa so intenzivno skrbeli tudi za obveščenost ljudi.

“Ravnali ste skrbno in dobro, saj smo v času epidemije beležili le 6 obolelih med zaposlenimi,” je še povedal direktor Policije mag. Anton Travner.

V Sloveniji je bilo z novim koronavirusom okuženih 6 zaposlenih na policiji, vendar to ne pomeni, da so se ti okužili pri delu z migranti, kot se pogosto sprašujejo nekateri. Za nekatere zaposlene, na primer v Beli krajini, je namreč znano, da so tudi družinsko povezani z obolelimi v tem obdobju.

Iz poročila Urada za oskrbo in integracijo migrantov o prvih 100 dni zdajšnje vlade pa je nadalje razvidno, da med prosilci za mednarodno zaščito “zaenkrat niso zasledili okuženih oseb”. So pa imeli policisti (in še imajo) zaradi epidemije izredno otežene delovne razmere, saj obravnava tujcev, ki nezakonito prestopijo državno mejo, poteka v bistveno oteženih pogojih. Tudi v tem delu imajo namreč predpisane ukrepe za preprečevanje in obvladovanje morebitne okužbe s covidom-19.

Na slovesnosti ob Dnevu policije so nekaterim najzaslužnejšim posameznikom podelili tudi najvišja priznanja policije.

Med nagrajenci je bil tudi Janez Ogulin, direktor Policijske uprave Novo mesto, ki je bil eden od štirih prejemnikov velikega ščita policije s srebrno zvezdo. Iz obrazložitve je razvidno, da je bil v dolgoletni karieri in je še vedno posebej aktiven na področju odkrivanja in preprečevanja nasilja v družini ter pri policijskem delu v večetnični skupnosti.

Ogulin je tudi pobudnik za spremembe načina dela policije v skupnosti in pobudnik za načrtno delo policije z organiziranimi navijaškimi skupinami.

Vir: tukaj

J. M.