Novomeško sodišče nekdanjega častnika agresorske JLA opralo krivde

Dragomir Grujović (Vir: Facebook)

“Novomeško okrožno sodišče je Srbu Dragomirju Grujoviću, ki so mu skoraj tri desetletja očitali vojno hudodelstvo nad civilnim prebivalstvom in poskus umora, izreklo zavrnilno sodbo, kar pomeni, da je opran očitkov. Tri desetletja od osamosvojitve Slovenije je najstarejša kazenska zadeva, zadnja iz osamosvojitvenih časov, vendarle dobila sodni epilog.

Grujović, za katerega je bil odrejen pripor in razpisana tiralica, bo zdaj mejo lahko prehajal brez strahu, da ga bodo strpali za rešetke,” je včeraj poročalo Delo.

Številni so ogorčeni in navajajo, da gre za “izjemno” darilo Sloveniji ob njenem 30. rojstnem dnevu. Slovenska sodišča pa da so s tem oprala krivde vse agresorske napadalce.

Nekdanjega podčastnika JLA Grujovića je tožilstvo bremenilo, da je v kraju Puščava pri Mokronogu, 29. junija 1991, streljal na Branimirja Furlana, poveljnika enote oziroma podzemnega skladišča vojske.

V skladišču se je nahajalo 45 vojakov. Pozneje naj bi še nekaj dni grozil, da ga bo razstrelil. Tam se je namreč nahajalo preko sedem milijonov litrov goriva. Posledično je bilo evakuiranih več sto prebivalcev v okolici kraja potencialnega hudodelstva. Grujović ob tem zatrjuje, da je ravnal pravilno in da je njegova vest čista, odtlej pa je prebival v Srbiji.

V Novo mesto ga ni bilo že vse od leta 1991, sojenje pa je potekalo v njegovi odsotnosti.

Septembra leta 1997 je bil zanj odrejen pripor, ob četrtkovi zavrnili sodbi pa je bil ta odpravljen, preklicana bosta tudi evropski priporni nalog in mednarodna tiralica. V primeru Furlana naj bi šlo, po navedbah Grujovića, za silobran oziroma reakcijo na to, da je Furlan nameraval izvleči pištolo. Kot je še zatrdil, Furlana ni nameraval ubiti, temveč le predati kot ujetnika.

Maja letos je bil sicer že umaknjen del obtožbe, ki ga je bremenil vojnega hudodelstva, ki naj bi ga izvedel nad civilnim prebivalstvom, ko je grozil z razstrelitvijo, zdaj pa je zavržen tudi očitek poskusa umora Furlana, kar bi sicer zastaralo konec junija letos.

Po mnenju sodišča naj ne bi šlo za poskus umora, ampak naj bi Grujović skušal onesposobiti nasprotnega starešino, ki je želel prestopiti.

Ob tem je bil očitek spremenjen v kaznivo dejanje povzročitve hude telesne poškodbe. Vrh vsega pa bi Grujović od Slovenije lahko zahteval odškodnino zaradi dolgotrajnosti postopka, o tem se bo po poročanju Dela še odločil po posvetu z odvetnikom.

Furlan: Grujović je z bližine petih metrov izza pasu nenadoma potegnil pištolo in ga brez opozorila ustrelil

Furlan pa navaja povsem drugačno zgodbo. Z Grujovićem naj bi se mirno dogovarjala o razorožitvi pripadnikov JLA, njihovem preoblačenju v civilna oblačila in razdelitvi denarja za pot domov. Grujović naj bi ob tem pristopil do Furlana s trditvijo, da ne ve, na kakšen način denar razdeliti ter izza pasu nenadoma potegnil pištolo.

Furlana naj bi zatem brez kakršnega koli opozorila, z razdalje petih metrov, ustrelil v pregib noge, ob tem pa zakričal: “Za koga si?”

Sodstvo se je z razsodbo nagnilo na stran pripadnika agresorske JLA za katerega mnogi menijo, da bi mu moralo soditi Mednarodno kazensko sodišče v Haagu, medtem ko se odvrača od tistih, ki so iz JLA prestopili v Teritorialno obrambo in delovali za Slovenijo ter njeno samostojnost.

C. R.