Novomeški kriminalisti uspešno preiskali večje število vlomov v prodajalne

(vir: PU Novo mesto)

Novomeški kriminalisti so po zaključeni obsežni kriminalistični preiskavi k preiskovalnemu sodniku privedli 34-letnega osumljenca iz Novega mesta, ki je v letih 2020 in 2021 vlamljal v prodajalne in odtujeval predvsem tehnične predmete. Preiskovalni sodnik je za osumljenca odredil pripor.

Policisti in kriminalisti so ga v preteklosti zaradi premoženjskih kaznivih dejanj (predvsem tatvin, velikih tatvin in prikrivanja) obravnavali že 13-krat.

Med preiskavo so zbrali večje število dokazov, informacij in podatkov ter ugotovili, da je vlomil v najmanj šest prodajaln in v druge poslovne prostore ter povzročil za 70.000 evrov premoženjske škode.

Osumljenec je bil zamaskiran, v objekte je v večini primerov vlomil na način, da je z večjim kladivom (macolo) razbijal vrata in izložbe, onemogočal video nadzorne sisteme in s tem poleg ukradenih predmetov povzročal večjo škodo tudi na stavbah.

Kriminalisti so ugotovili, da je:
–  28. 11. 2020 vlomil v prodajalno v Žužemberku. Z macolo je razbil steklena vrata in iz prodajalne odtujil štiri motorne žage znamke Stihl in verigo motorne žage. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 4500 evrov škode.
–  V  noči  na 18. 2. 2021 je na območju Raven na Koroškem onemogočil video nadzorni sistem pred prodajalno in z macolo razbilo izložbo. Iz prodajalne je odtujil devet motornih žag znamke Husqvarna in hidravlične prečke iz kmetijskih traktorjev pred prodajalno. Prodajalno je oškodoval za več kot 7400 evrov.
–  V Slovenj Gradcu je v noči na 19. 5. 2021 prav tako z macolo razbil stekleno izložbo  prodajalne. Odtujil je več kosov električnega ročnega orodja in prodajalno oškodoval za okoli 10.000 evrov.
– Med 13. in 14. 7. je v Mislinji skozi vrata vlomil v poslovne prostore podjetja in odtujil sedem električnih koles in motoristično čelado. Z vlomom in tatvino je lastnika oškodoval za 35.500 evrov.
–  V noči na 23. 8. 2021 je osumljenec na območju Kop vlomil v gostinski lokal in odtujil prenosno blagajno z denarjem. Škode je bilo za več kot 8500 evrov.
–  V Lenartu v Slovenskih Goricah je v noči na 29. 8. 2021 skozi vrata vlomil v prodajalno  in odtujil motokultivator Maestral muta. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 4000 evrov škode.

V  začetku novembra so kriminalisti pridobili odredbo sodišča in v sodelovanju s policisti in kriminalisti PU Celje opravili hišne preiskave treh stanovanjskih hiš na območju Novega mesta, dveh osebnih avtomobilov in objekta na območju Šmartnega ob Paki.

Našli in zasegli so večje število predmetov, za katere osumljenec ni znal pojasniti izvora. Za del zaseženih predmetov so že potrdili, da izvirajo iz kaznivih dejanj in jih vračajo
oškodovancem, za ostale predmete pa izvor še ugotavljajo.

Novomeški kriminalisti nadaljujejo z intenzivno kriminalistično preiskavo, saj sumijo, da je storilec odgovoren še za večje število vlomov na območju Slovenije.

Ukradeni predmeti:

Vir: PU Novo mesto

C. R.