Novomeški kriminalisti razbili združbo, ki je preprodajala droge

Vir: PU Novo mesto.

Novomeški kriminalisti so zaključili obsežno preiskavo hudodelske združbe, ki je odjemalcem v Posavju preprodajala trde droge. V ta namen so včeraj izvedli 25 hišnih preiskavah na območju Brežic, Krškega, Sevnice, Novega mesta, Ljubljane, Maribora in Celja, v katerih so del droge tudi zasegli, je v izjavi medijem povedal pomočnik vodje novomeških kriminalistov Matjaž Štern.

 

V večmesečni preiskavi so kriminalisti ugotovili, da je hudodelska združba delovala od začetka leta 2022 do maja letos, vodila sta jo 21- in 26-letnik iz Posavja. Drogo sta nabavljala od različnih ponudnikov na področju Ljubljane in jo nato preko dveh preprodajalskih mrež dobavljala končnim uporabnikom na področju Posavja. Pri tem si je združba pridobila večjo premoženjsko korist.

V preiskavi so se kriminalisti po besedah Šterna posluževali tako klasičnih preiskovalnih metod kakor tudi prikritih preiskovalnih ukrepov. Preiskavo so zaključili včeraj, ko so opravili 25 hišnih preiskav za 27 osumljencev, od katerih jih je 11 še vedno v policijskem pridržanju.

Člani hudodelske združbe so po besedah pomočnika vodje novomeških kriminalistov stari od 21 do 66 let. Med njimi je tudi zapornik, ki prestaja večletno zaporno kazen in je omenjena kazniva dejanja izvrševal med prostimi izhodi.

V hišnih preiskavah je policija zasegla večjo količino prepovedanih drog, kot so kokain, heroin, amfetamini in MDMA. Zasegli so tudi denar, elektronske naprave in dva kosa nelegalnega orožja s pripadajočim strelivom, ter motorno kolo, s katerim je združba kupovala in prodajala drogo.

Za kazniva dejanja, ki so jih v hudodelski združbi izvrševali osumljenci, je zagrožena kazen zapora od petih do 15 let, je še povedal Štern.

A. V.