Novomeški dijaki so se iz maturantskega izleta vrnili z okužbo

Koronavirus

Epidemiologi in minister za zdravje Janez Poklukar že nekaj dni opozarjajo, da se nam približuje naslednji, to je 4. val okužb z novim koronavirusom, da je stanje resno, so včeraj opozorili tudi v Slovenski akademiji znanosti in umetnosti.

Kako zelo resno je in da se nova različica delta širi predvsem med mladimi, pa potrjujejo tudi podatki, da se je na maturantskem izletu v Španiji okužilo večje število novomeških dijakov.

Minister Poklukar je te dni opozoril, da lažna varnost, ki smo ji bili v zadnjih dneh priča na podlagi ugodnih epidemioloških številk, ne prinaša varne jeseni. Povedal je, da je delta različica koronavirusa v neposredni bližini, izredno težke razmere so v Angliji in na Portugalskem.

Včeraj pa so potrdili, da je tudi v Sloveniji že več kot 100 primerov okužb z delta različico virusa, ki je 60 odstotkov bolj kužna od angleške, ki je prevladovala v zadnjem času.

Edina rešitev, opozarjajo strokovnjaki, je hitra precepljenost državljanov, ta mora biti 60- in več odstotna. Cepiva imamo v državi dovolj, lahko se ga tudi izbira, trenutni podatki kažejo, da je precepljenost manj kot 40-odstotna.

Ob tem moramo vedeti, da od prvega odmerka do popolne zaščite lahko preteče tudi mesec dni.

Nekateri se iz pozivov epidemiologov, to je stroke, in vodilnih politikov v državi norčujejo, med temi so tudi nekateri večji mediji, kot smo temu že tudi navajeni, spodbujajo jih tudi  iz opozicijskih vrst, kjer politikom iz vrst KUL-a (SD, LMŠ, Levice in SAB) ustreza, če je stanje v državi čim slabše.

Da imajo strokovnjaki prav, ko opozarjajo pred novim, to je 4. valom, pa je zarezalo včeraj, o tem danes poročajo tudi Slovenske novice.

Dijaki novomeških srednjih šol so se namreč v soboto s sedmimi avtobusi vrnili iz maturantskega izleta v Španiji, bili so v kraju Lloret de Maru. V nedeljo pa so med njimi potrdili že prvo okužbo, do včeraj že osem, Nacionalni inštitut pa izvaja dodatna epidemiološka poizvedovanja (preverja stike in podobno).

Dodajmo, da je bilo med včeraj odkritimi 48 okužbami v državi kar 24, to je polovica, starih od 15 do 24 let.

M. D.