Novo mesto: Znan zmagovalec izbora za Županovo vino

Županovo vino (vir: MO NM)

 V Mestni občini Novo mesto se je zaključil 5. izbor vin za Županovo vino. Zmagovalno vino Cviček je letos pridelal Janez Colnar iz vinske kleti Colnar. Zamenjal je žal pokojnega Rada Škrbca, ki je častno titulo Županovo vino nosil zadnji dve leti.

Županovo vino služi protokolarnim in promocijskim namenom občine.

Izbor za Županovo vino 2022 je namenjen povečevanju prepoznavnosti vinarjev novomeške občine ter promociji kvalitetnega najpomembnejšega dolenjskega vina, Novo mesto pa postavlja na zemljevid kot prestolnico vinorodne dežele Dolenjska.

Izbor Županovega vina 2022 je potekal v dveh fazah. Prva faza je potekala na novomeškem zavodu kmetijsko gozdarske zbornice, vina pa je ocenila tripartitna 5-članska degustacijska komisija pod vodstvom predsednika Andreja Bajuka. V drugo fazo izbora so se uvrstila najboljša štiri vina, 5-članska strokovno-laična ocenjevalna komisija z županom Gregorjem Macedonijem na čelu, pa je po metodi rangiranja izbrala zmagovalca, ki bo uradno razglašen v začetku marca.

Vodja projekta Županovo vino 2022 Ingrid Sikošek z Vinskega inštituta je poudarila, da je bilo sodelovanje z vinogradniškimi društvi v novomeški občini mesto uspešno, prek društev so bili k sodelovanju povabljeni vsi novomeški vinogradniki.

Pred komisijo je bila zahtevna naloga, saj so bili vzorci vin kvalitetni, odstopanja med njimi pa izjemno majhna, precej pa je ponagajal tudi težak letnik, ko so mnogi vinarji ostali brez vina.

V finalnem izboru je med prispelimi vzorci pretehtala harmonija vina.

Vir in foto: Mestna občina Novo mesto

M. D.