Novo mesto: V Revozu bo v sredo spet stekla proizvodnja

Revoz Novo mesto (vir: arhiv)

V Revozu, kjer so zaradi porabljene zaloge sestavnih delov za Renaultov model Twingo, ki jih izdeluje pred dobrim tednom v požaru prizadeti Treves iz Biča pri Trebnjem, v sredo zvečer ustavili proizvodnjo, bodo to v sredo vnovič zagnali.

Sestavne dele jim bodo dobavili iz Španije, kamor je Treves prenesel del proizvodnje.

Proizvodnjo bodo vnovič zagnali s sredino dopoldansko izmeno ob 6. uri zjutraj in jo nadaljevali z redno popoldansko izmeno. Treves jim je namreč zagotovil dobavo potrebnih sestavnih delov, različno izoliranih talnih in drugih oblog ter še nekaj drugih izdelkov, ki jih vgrajujejo v twinge.

Proizvodnjo bodo zagnali v polnem obsegu oz. z izdelavo vseh avtomobilskih modelov, ki jih izdeluje Revoz.

Požar v Trevesu je izbruhnil v sredo, 13. januarja, okoli 3. ure. Ogenj se je hitro razširil in dosegel proizvodnjo preprog in zvočnih izolatorjev za avtomobile. Zgorel je stari del tovarne, v njen novi del pa se požar ni razširil.

Revozu so zaloge sestavnih delov iz Trevesa zadostovale še za en teden, v sredo pa so proizvodnjo nato ustavili. V podjetju dnevno proizvedejo nekaj več kot 700 twingov, kar predstavlja večinski delež.

Ob zaustavitvi proizvodnje imajo Revozovi delavci, ki so se prejšnji v ponedeljek vrnili s podaljšanega kolektivnega dopusta, ki so ga začeli po popoldanski izmeni 24. decembra, t. i. nedelovne dni. Revoz zaposluje nekaj več kot 2400 ljudi, ob zaustavitvi proizvodnje pa so v podjetju ostali le zaposleni pri določenih projektih, ki jih ne morejo prekiniti.

V Revozu verjamejo, da bodo teh nekaj dni izpada proizvodnje zaradi požara v Trevesu hitro nadoknadili. Delajo v dveh izmenah, v približno dveh tretjinah kot edina Renaultova tovarna izdeluje model Twingo, preostale zmogljivosti pa zapolnjujejo električni twingo, clio in električni smart.

Direktor Trevesa Andrej Baškovič je medijem v začetku prejšnjega tedna povedal, da v novejšem delu tovarne na Biču, ki ga požar ni zajel, že vzpostavljajo del proizvodnje, in da naj bi prve pošiljke avtomobilskih sestavnih delov s področja zvočne in termične izolacije zagotovili kmalu. Nadomestitev izpadle proizvodnje iščejo tudi v hčerinskih podjetjih v Španiji in Franciji, v Španijo pa so že poslali del nepoškodovanih proizvodnih sredstev in del zaposlenih.

M. D.