Novo mesto v podporo Ukrajini z zbiranjem humanitarne pomoči

Občinski štab Civilne zaščite Mestne občine Novo mesto se je v sodelovanju s Škofijsko karitas Novo mesto ter Območnim združenjem Rdečega križa Novo mesto z akcijo zbiranja humanitarne pomoči odzval na pretresljivo vojno stanje v Ukrajini.

Jutri, 8. marca 2022, bo ob 13. uri svoja vrata za darovana sredstva humanitarne in materialne pomoči odprlo Centralno skladišče Škofijske karitas Novo mesto v Drgančevju.

Zbiranje finančne pomoči za Ukrajino in ukrajinske begunce v drugih državah pa že poteka preko Rdečega križa Slovenije in Slovenske karitas.

Humanitarno in materialno pomoč bo zbirala Škofijska karitas Novo mesto v centralnem skladišču (Drgančevje 19, 8000 Novo mesto) vsak torek med 13. in 15. uro ter četrtek med 17. in 19. uro.

 V skladu z usmeritvami za zbiranje humanitarne pomoči za Ukrajino in ukrajinske begunce v drugih državah, ki jih je izdala Uprava RS za zaščito in reševanje, se zbira:

  • suha ali trajna ter dobro zapakirana osnovna živila, ki ne potrebujejo hlajenja,
  • higienske pripomočke (pralni prašek, univerzalna čistilo, milo in šampon za osebno nego, pasta in ščetke),
  • komplete prve pomoči in material za prvo pomoč,
  • higienske robčke in plenice ter
  • vodo v plastenkah.

Pomoč mora biti uporabna, nepoškodovana, rok trajanja izdelkov pa ne sme biti krajši od šest mesecev. Materialna pomoč izven naštetih predmetov se ne bo sprejemala.

 Za Ukrajino in ukrajinske begunce v drugih državah se zbira tudi finančna pomoč, in sicer z nakazilom finančnih sredstev na bančna računa Rdečega križa Slovenije in Slovenske karitas.

Podatki za nakazilo:

Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0310 0111 1122 296

Sklic: SI00 96889

BIC BANKE: SKBASI2X

Koda namena: CHAR

ali

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Sklic: SI00 870

Koda namena: Pomoč Ukrajini.

Občinski štab Civilne zaščite Mestne občine Novo mesto se občankam in občanom za vso nesebično pomoč že vnaprej iskreno zahvaljuje.

M. D.