Novo mesto: Požar zaustavil proizvodnjo tudi v Revozu

Požar v Trevesu zaustavil proizvodnjo tudi v novomeškem Revozu. (foto: PGD Mikronog, FB)

Iz novomeškega Revoza so sporočili, da bodo jutri, v četrtek, za nekaj dni zaustavili proizvodnjo. Stali naj bi vse do prihodnjega tedna. Revozu bo namreč pošla zaloga sestavnih delov za Renaultov twingo, ki jih izdeluje Treves. To so različno izolirane talne in druge obloge ter še nekaj drugih izdelkov. Revozove zaloge bodo zadostovale le še za današnjo delovno izmeno.

Ker twingo pri dnevni proizvodnji nekaj več kot 700 avtomobilov predstavlja večinski delež, so se v Revozu odločili za popolno zaustavitev proizvodnje za določen čas.

Proizvodnja bo zagotovo stala v četrtek in petek, za prihodnji teden pa sicer še ne vedo, kdaj jo bodo lahko vnovič zagnali. Čakajo tudi na Trevesove podatke. To podjetje jim bo namreč ob preselitvi dela svoje proizvodnje v tujino sporočilo, kdaj bo spet omogočena nemotena oskrba.

Zaposleni v Revozu so se po podaljšanem kolektivnem dopustu (po popoldanski izmeni 24. decembra 2020) na delo vrnili šele v ponedeljek. V času zdajšnje zaustavitve proizvodnje bodo imeli t. i. nedelovne dni.

Prihodnji teden bodo skušali nadaljevati vsaj proizvodnjo clia in čim prej tudi twinga. Revoz sicer zaposluje nekaj več kot 2400 ljudi, ob zaustavitvi proizvodnje pa bodo v podjetju ostali le zaposleni pri določenih projektih, ki jih ne morejo prekiniti.

Revoz sicer deluje v dveh izmenah, v približno dveh tretjinah kot edina Renaultova tovarna izdeluje model twingo, izdelujejo še električni twingo ter modela clio in električni smart.

Spomnimo. Prejšnjo sredo je zagorelo v objektu podjetja Treves na Biču, v občini Trebnje. Požar je zajel celoten objekt velikosti okoli 75 krat 40 metrov. Del proizvodnje in pisarniških prostorov je pogorelo, v tem delu je prišlo tudi do porušitve strehe. Gasilo je 134 gasilcev iz 17 društev Gasilske zveze Trebnje. Vzroka požara še niso ugotovili, preiskava še poteka, škoda je velika in presega milijon evrov.

Podjetje Treves, ki je v večinski francoski lasti, je specializirano za razvoj, izdelavo in dobavo avtomobilskih sestavnih delov s področja zvočne in termične izolacije.

Trevesovi kupci so Revoz, Magna, Jaguar in Fiat. V podjetju je več sto zaposlenih. Kar dve tretjini proizvodnje pa je namenjene za Revoz.

Po besedah direktorja Trevesa Andrej Baškoviča nadomestitev proizvodnje iščejo v hčerinskih podjetjih v Španiji in Franciji, v Španijo pa so že poslali del nepoškodovanih proizvodnih sredstev in del zaposlenih.

Pogorela je stavba, ki so jo imeli v najemu od sosednjega podjetja Eurotek, na tej pa je bila manjša sočna elektrarna drugega najemnika. Prek matičnega podjetja v Franciji so imeli vse zavarovano, ker gre za tujo oz. ameriško zavarovalnico, pa se bo ocena škode predvidoma zavlekla.

Podjetje Treves na Biču so sicer ustanovili leta 2005. Njegov ustanovitelj je globalno uspešno podjetja Treves iz Francije, ki je v večinski družinski lasti in so ga ustanovili leta 1836. To kot ključni partner sodeluje v avtomobilski industriji, je globalna družba, ki je specializirana za razvoj, izdelavo in dobavo avtomobilskih sestavnih delov s področja zvočne in termične izolacije.

Podjetje Revoz v Novem mest8 (vir: revoz.si)

M. D.