Novo mesto: Opereta Netopir še zadnjič na odru

Opereta Netopir (vir: Zavod Novo mesto)

Opereta Netopir v lastni produkciji Zavoda Novo mesto bo v decembru 2023 izvedena kar trikrat in tudi zadnjič na odru Trdinove dvorane. Zapletena zgodba pretvarjanj, preoblačenj, spletkarjenja in sprenevedanja kot iluzija gledališča v gledališču.

Novomeška uprizoritev ostaja zvesta izvirnemu libretu, hkrati pa zgodbo aktualizira z namenom odpiranja novih možnosti njene interpretacije.

V nedeljo, 10. 12. 2023, je Opereta Netopir gostovala v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu. Tehnična ekipa Zavoda Novo mesto se je odlično odrezala in pripravila oder, ki je precej večji od Trdinove dvorane. Polna dvorana s 520 obiskovalci je bila nad izvedbo navdušena, kar se je čutilo v bučnem aplavzu.

Netopir (Die Fledermaus) je opereta v treh dejanjih Johanna Straussa ml. Znano je, da je Strauss partituro končal v šestih tednih, v dvainštiridesetih nočeh. Zadnje takte je zaključil na silvestrovo leta 1873. Krstno je bila predstava uprizorjena 5. aprila 1874 v Theater an der Wien na Dunaju pod vodstvom skladatelja osebno. Strauss je z Netopirjem od operete segel do glasbene komedije. Transformativna moč gledališča, ki jo v novomeški uprizoritvi Netopirja preizkušamo in okušamo, gledalcem ponuja večplastno, celostno izkušnjo, ki se dotakne tudi njihovih globin.

Predstava traja 150 minut in ima odmor po drugem dejanju. V Novem mestu, v Trdinovi dvorani (Novi trg 5) bodo predstave:  

  • sreda, 20. 12. 2023, ob 19.30
  • petek, 22. 12. 2023, ob 19.30
  • sobota, 23. 12. 2023, ob 19.30

Več: mojekarte.si

A. L.