Novo mesto: Ob odprtju bazena veliko zanimanja

Bazen v objemu narave

S 1. septembrom 2023 je vrata za obiskovalce odprl Bazen Novo mesto, s čimer se je uresničila dolgoletna želja Novomeščanov, da v domačem mestu rekreativno plavajo in se udejstvujejo v plavalnem športu. Slovesni dogodek z uradnim odprtjem bo v petek, 8. septembra, ob 17. uri.

Za bazen je občina namenila 7,69 milijona evrov, od tega za gradnjo 6,8 milijona evrov in 890 tisoč evrov za notranjo opremo.

Novo pomembno pridobitev na področju športne infrastrukture so na včerajšnjem srečanju z novinarji predstavili novomeški župan Gregor Macedoni, predsednik Plavalne zveze Slovenije dr. Boro Štrumbelj in vodja Olimpijskega centra Novo mesto Ana Seliškar.

Župan Macedoni je poudaril, da bazen predstavlja vrhunsko okolje za profesionalno in rekreativno vadbo. S premišljeno arhitekturo, ki poudarja umeščenost v naravo, pa omogoča pomirjajoč stik z zeleno okolico. Slednje bazen umešla med vrhunske športne objekte, Zbornica za arhitekturo in prostorsko načrtovanje pa je bazenski kompleks že nagradila z Zlatim svinčnikom 2023, to je nagrado za najboljše arhitekturno realizacijo.

Župan je izpostavil tudi nadaljnje načrte. Ob bazenskem kompleksu je umeščen tudi prostor za naknadno gradnjo dodatnih parkirišč in zunanjega 50-metrskega olimpijskega bazena, med razvojnimi načrti je še gradnja dodatne tribune v bližnjem velodromu. S tem se nadaljuje nadgradnja Olimpijskega centra Novo mesto, ki je z atletsko dvorano in pokritim velodromom edinstven objekt v radiju 500 kilometrov.

Predsednik Plavalne zveze Slovenije dr. Bor Štrumbelj pa je poudaril, da so z novozgrajenim bazenom ustvarjeni pogoji za razvoj plavalne kulture v tem okolju, opremljen s sodobno tehnologijo pa bo vrsto let služil tako Novomeščanom kot uporabnikom iz širše regije, predvsem pa bo kakovost življenja dvignil na višjo raven za vse generacije.

Ana Seliškar iz Zavoda Novo mesto in vodja Olimpijskega Centra Novo mesto pa je dejala, da sta osrednji 25-metrski plavalni in manjši 20-metrski vadbeni bazen na voljo vsem skupinam obiskovalcev, tako posameznikom kot številnimi klubom in društvom, ki ponujajo programe plavanja ali vadbe.

V prvih dneh obratovanja je bazenski kompleks, ki sprejme 370 obiskovalcev, požel veliko zanimanja, v septembru so na voljo tudi akcijske cene dnevnih in mesečnih vstopnic, ob nakupu letne vstopnice pa uporabniki prejemajo brezplačno uro plavanja s trenerjem.

Uvodoma je obratovalni čas Bazena Novo mesto šest dni v tednu od ponedeljka do petka med 8. in 14. uro ter med 16. in 21. uro, v soboto pa med 10. in 20. uro.

Odprtje bazena je tudi ena od prelomnic evropskega pilotnega raziskovalnega projekta Varcities, v okviru katerega je Mestna občina Novo mesto za revitalizacijo športno-rekreacijskega centra Češča vas oziroma Olimpijskega centra Novo mesto pridobila dobrih 510 tisoč evrov nepovratnih sredstev.

V to območje sta integrirana tudi oba konjeniška centra, ki delujeta v Češči vasi, na voljo so tudi že prostor za piknik, motorični park za otroke in senzorična pot za slepe in slabovidne. V prihodnjih tednih pa bo dokončana še trim steza, ki bo obkrožala olimpijski center, v načrtu je tudi kamp.

M. D.