Novo mesto: Na kapiteljski zvonik po najlepši razgled v mestu

Razgled s kapiteljskega zvonika (vir: MO NM)

V Novem mestu so slavnostno odprli novo turistično pridobitev – razgledno ploščad v zvoniku stolne cerkve sv. Nikolaja, ki obiskovalcem ponuja čudovite razglede na Trško goro, Gorjance s Trdinovim vrhom, mestno jedro ter Marof in širšo okolico.

Do razgledišča na višini 24 metrov vodi 126 notranjih stopnic, kar štirje zvonovi na vrhu nove razgledne ploščadi pa pričajo o bogati dediščini najstarejše cerkvene stavbe v Novem mestu.

Investicijo v vrednosti skoraj 270.000 evrov (z DDV) je financirala Mestna občina Novo mesto, občani Novega mesta pa bodo lahko razgledišče do konca avgusta obiskali po simbolični ceni en evro.

Novo pridobitev je blagoslovil novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje. Razgledna ploščad ne omogoča samo osupljivega razgleda, ampak je tudi pravo doživetje srednjeveških zidov, ki skrivajo bogato zgodovino. Cerkev sv. Nikolaja na Kapitlju iz 15. stoletja je kulturni spomenik lokalnega pomena in stoji na lokaciji, ki je tudi sicer bogata z raznovrstnimi kulturnimi spomeniki. Cerkev je eden od bolj prepoznavnih simbolov Novega mesta in je zaradi tega še posebej dragocena.

Razgledna ploščad je odprta za širšo javnost, obiskovalci si lahko vstopnice zagotovijo preko spletne prodaje ali na TIC-u Novo mesto na Glavnem trgu in na blagajni Kulturnega centra Novo mesto, kasneje pa se jim bodo pridružile še druge lokacije. Ob nakupu v TIC-u in v KCJT za Novomeščane do konca avgusta velja promocijska cena.

Avtor fotografij: Peter Žunič Fabjančič, MONM

M. D.