Novo mesto: Je načrtovani projekt ureditve romskega naselja res najboljša rešitev?

Fotografija je simbolična.

Novomeška občina po dogovoru z vlado pripravlja projekt ureditve romskega naselja Žabjak – Brezje, kjer bodo obstoječe naselje prenovili in v njem uredili 140 bivanjskih enot. To naj bi bil tudi vzorec za reševanje tudi v ostalih občinah z romskim prebivalstvom. S takšnim načinom reševanja pa se ne strinjajo vsi. Menijo, da se ustvarjajo geta, ki niso za nikogar dobra. Zato so nekateri včeraj obiskali tudi predsednika Boruta Pahorja, ki je po navedbah Silva Mesojedca “podal nekatere zaveze”.

Mestna občina Novo mesto pripravlja občinski prostorski načrt za ureditev romskega naselja Žabjak – Brezje. Za projekt prostorsko-komunalne ureditve je vlada pred kratkim odobrila 3,1 milijona evrov, občina naj bi k temu po prvotnih načrtih dodala še 450 tisoč evrov. Zdaj se kaže, da bo morala k temu dodati še več kot 400 tisoč evrov, skupno torej preko 850 tisoč evrov, kar pomeni, da bo urejanje tega območja stalo blizu 4 milijone evrov. Glede na navedbe novomeškega župana na zadnji novinarski konferenci bo potrebnega več denarja zaradi dodatnih prostorskih urejanj ob gradnji mestne zahodne obvoznice na tem območju.

Trajalo bo vsaj tri leta

Predlogi izvedbenih različic prostorskega načrta so že pripravljeni, na podlagi tega se bodo odločili za najboljšo. Temu bo sledilo komunalno urejanje. Po navedbah novomeškega mestnega vodstva naj bi to Romom v naselju Žabjak – Brezje omogočilo priključitev na komunalno infrastrukturo, vendar pod enakimi pogoji kot drugim občanom. S tem želijo omejiti in hkrati zamejiti tudi poseljenost naselja.

Vlada je projekt ureditve naselja Žabjak – Brezje na predlog ministrstva za gospodarstvo potrdila 18. oktobra letos.

V okviru tega projekta bodo uredili komunalno infrastrukturo, torej javni vodovod, kanalizacijo, ulično razsvetljavo in skupne javne površine. Zagotovili bodo ureditev 140 stanovanj in petih lokacij za objekte družbene infrastrukture.

Pričakujejo, da bo ureditev zagotavljala pogoje tudi za krepitev zaposlitvenih možnosti Romov. Sredstva za financiranje projekta v višini 3,1 milijona evrov so zagotovila tri ministrstva (poleg gospodarskega ministrstvo za okolje in ministrstvo za infrastrukturo). V letu 2018 bo za to namenjenih skoraj 1,1 milijona evrov, v letu 2019 1,36 milijona evrov in v letu 2020 še 1,15 milijona evrov sredstev.

Primer naj bi bil zgled za reševanje problematike tudi drugje

Po zadnjih podatkih novomeške občine v romskem naselju Žabjak – Brezje živi približno 700 Romov, čeprav se te številke razlikujejo, slišati je tudi precej večje. Oktobra, ko je vlada potrdila ta projekt, je državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvu Aleš Cantarutti med drugim dejal, da je dogovor dokaz, kako je mogoče reševati težave tudi drugod, kjer se soočajo z romsko problematiko. Primer pa bi bil lahko zgled za reševanje tudi v ostalih občinah.

Projekt ureditve naselja Žabjak – Brezje je sicer eden od treh razvojnih projektov Jugovzhodne Slovenije, ki jih je pred kratkim potrdil tudi razvojni svet regije, katerega člani so vsi župani (21 občin), predstavniki nevladnih organizacij in nekaterih ostalih večjih ustanov ter podjetij v regiji.

Šlo naj bi torej za novo oziroma prenovljeno romsko naselje na lokaciji obstoječega naselja, kar naj bi prispevalo k zagotovitvi primernih bivanjskih pogojev in pospešilo proces integracije romske skupnosti.

Včerajšnji obisk pri predsedniku države

Iz včerajšnjega srečanja pri predsedniku države Borutu Pahorju. Na sliki (z leve proti desni: Jože Kapler, župan Občine Škocjan, Radko Luzar, župan Občine Šentjernej, Nuša Somrak, podžupanja Občine Krško, Borut Pahor, Silvo Mesojedec in predstavnik Policije. (foto: Silvo Mesojedec, Facebook)

S tem, da je to dobra rešitev, tako za občine kot Rome same, pa se ne strinjajo ravno vsi. Tako je Silvo Mesojedec, znan kot predsednik Regijske civilne iniciative (RCI) za reševanje romske problematike, sicer pa Novomeščan, včeraj je na svojem Facebooku zapisal naslednje:

“Pri predsedniku Pahorju sem organiziral sestanek glede romske problematike. Z menoj so odšli: podžupanja Občine Krško Nuša Somrak ter župana Šentjerneja Radko Luzar in Škocjana Jože Kapler. Predsedniku sem pojasnil, zakaj nasprotujem takšni ureditvi Žabjaka, kot si jo zamišlja novomeški župan Gregor Macedoni. V podkrepitev mojemu razmišljanju je bilo tudi mnenje županov, predvsem pa podžupanje. Krško je namreč pred leti uredilo naselje Kerinov grm, kar pa ni prineslo napredka. Predsednik je določene zaveze podal. Čakamo na nadaljnji razplet.”

J. M.