Novi župani v Loškem Potoku, Dobrepolju in Loški dolini

Kočevsko, Dol ob Kolpi (vir: arhiv)

Na kočevsko-ribniškem območju lokalne volitve pričakovano niso prinesle večjih sprememb, enako tudi ne v Ivančni Gorici in Grosupljem, kjer na čelu občin ostajajo zdajšnji župani. So pa nove župane dobili v Loškem Potoku, Dobrepolju in Loški dolini.

V Kočevju je aktualni župan Vladimir Prebilič po delnih neuradnih izid dobil nekaj manj kot 70 odstotkov glasov, njegov prvi zasledovalec, nekdanji župan Janko Veber (Sloga), pa nekaj manj kot 8,3 odstotka glasov. Prebiličeva lista je v občinskem svetu prejela dva mandata manj kot pred štirimi leti, ko jih je dobila 16, vseeno pa bo imela v občinskem svetu še vedno večino.

V Ribnici je imel aktualni župan Samo Pogorelc zmago zagotovljeno že pred volitvami, saj je bil edini kandidat. Hkrati je njegova lista tako kot pred štirimi leti dobila 11 občinskih svetnikov in bo imela v občinskem svetu večino.

Nove župane bodo dobili v Loškem Potoku, Dobrepolju in Loški dolini, saj se zdajšnji župani niso odločili za kandidaturo. V Loškem Potoku je Simon Debeljak (podpisi volivcev) s skoraj 86 odstotki podpore premagal kandidata SDS Roberta Volfa. V Dobrepolju se bo na čelo občine zavihtel Janez Pavlin (podpisi volivcev), ki je bil edini kandidat. V Loški dolini je med štirimi kandidati že v prvem krogu z nekaj manj kot 51 odstotki glasov slavil Matjaž Antončič (Naša Notranjska).

V Osilnici in Sodražici na čelu ostajata zdajšnja županja in župan. V Osilnici je aktualna županja Alenka Kovač, ki je na prejšnjih volitvah kandidirala na listi SMC (Konkretno), tokrat pa na Gibanje Svoboda in je tudi edina izvoljena županja Golobove stranke v Sloveniji, z nekaj manj kot 75 odstotki glasov premagala Anamarijo Štimec iz NSi. Župan Sodražice Blaž Milavec je imel tako kot pred štirimi leti zmago zagotovljeno že vnaprej, saj je bil edini kandidat.

Drugi krog volitev bo potreben v Kostelu, kjer se bosta pomerila kandidata s podpisi volivcev, Nataša Turk in Valentin Južnič. Prva je prejela nekaj več kot 41 odstotkov glasov, drugi nekaj manj kot 32 odstotkov. Zdajšnji župan Ivan Črnkovič se ni odločil za kandidaturo.

K. R.