Novi migranti, za boljšo zaščito južne meje in novi ukrepi v dobro policistov

Aleš Hojs (vir: arhiv)

Včeraj so prijeli 35 nezakonitih migrantov, notranji minister Aleš Hojs pa je pripravil predlog za aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi, po katerem bi imeli vojaki začasno večja pooblastila pri varovanju južne meje. Minister navaja, da je zaradi razmer na Balkanu in grško-turški meji varovanje južne meje prioriteta te vlade.

Z novim direktorjem Policije so sprejeli tudi nekatere nove ukrepe za policiste, cilj tega je, da ti ne bi v večji meri obolevali za koronavirusom oziroma boleznijo Covid-19.

Na širšem območju Cerovega Loga in Orehovice (območje Šentjerneja) so policisti včeraj izsledili in prijeli 33 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Pri tem se jih je 32 opredelilo za Pakistanca in en za Bangladešca. Policijski postopki s prijetimi še niso zaključeni.

Dodatno so včeraj 2 Maročana prijeli še na območju Ilirske Bistrice, vrnili ju bodo na Hrvaško. Iz drugih policijskih uprav zaenkrat ne poročajo o prijetih.

Na današnji redni novinarski konferenci ob 11. uri pa je minister za notranje zadeve Aleš Hojs povedal, da v tem tednu potekajo pogovori s poslanskimi skupinami v državnem zboru za aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi.

Pogovori bodo končani v petek popoldan, ko bo tudi več znanega o tem, ali poslanci večinsko podpirajo več pristojnosti vojakom ob varovanju slovenske južne meje. Za potrditev tega sta v državnem zboru potrebni dve tretjini glasov od vseh navzočih poslancev.

Hojs pričakuje, da bodo poslanci razumeli nujnost uvedbe ukrepa, pri tem tudi sodelovali s konstruktivnimi predlogi in bodo aktivacijo 37.a člena podprli.

Notranji minister Aleš Hojs bo nato vladi predlagal, naj sprejme to, v državnem zboru bodo o tem predvidoma odločali prihodnji teden.

Ukrep o podelitvi večjih pooblastil vojakom, enakim pooblastilom, ki jih imajo policisti, lahko velja tri mesece in je že bil v veljavi v času prvega migrantskega vala v letih 2015 in 2016.

Hojs je ponovil, da bo Slovenska vojska pomagala izključno na meji in ne v notranjosti države. “Vojake namreč nujno potrebujemo na meji,” je dejal.

Minister je še povedal, da se je v dogovoru z direktorjem Policije odločil, da policiste zaradi nevarnosti okužbe s koronavirusom pri nadzoru meje razporedijo na t. i. tretjinske slote, da bo del policije vedno zdrave in na razpolago, da bi nadomestili tiste, ki bi eventuelno oboleli.

Glede koronavirusa in okuženih migrantih je pojasnil, da zaenkrat med migranti še niso zaznali okuženih, vendar je vdor migrantov izjemno povečan. V 1. trimesečju letos se je v primerjavi z istim obdobjem lani povečal za več kot 70 %. V Bosni in Hercegovini je trenutno okoli 6000 migrantov, za katere niti ne vedo, kje vse se nahajajo.

“Zaradi razmer na Balkanu in grško-turški meji pa je varovanje naše južne meje prioriteta,” je dodal.

C. R.