Nove cene dizelskega goriva

(vir: arhiv)

Vlada je na včerajšnji seji za dizelsko gorivo, ki se prodaja na bencinskih servisih ob avtocestah (avtocestnem križi), ukinila dajatev za energetsko učinkovitost. Cene dizelskega goriva naj bi bile zato nižje, s tem, da so trgovske marže na bencinskih servisih znotraj države omejene (limitirane), ob avtocestah pa maržo trgovci oblikujejo prosto.

Uredba o nižji dajatvi je že objavljena v Uradnem listu RS. Mi pa smo preverili, kakšne so cene dizelskega goriva v državi.

Iz pregleda je razvidno, da so cene dizelskega goriva v notranjosti države povsod enake, ob avtocesti pa so (navkljub včerajšnji vladni uredbi vseeno) višje in različne glede na ponudnika.

V Sloveniji sta ob avtocestah le dva ponudnika, to sta Petrol in OMV. Oba trgovca imata ob avtocesti višje cene za dizelsko gorivo, kar pomeni, da imata tudi višje trgovske marže. Večja je tudi razlika med OMV in Petrolom, glede na javno dostopne podatke je OMV ob avtocesti precej dražji od Petrola.

Cena za liter dizelskega goriva na dan 24. junij 2022, v evrih:

V notranjosti Ob avtocesti
Petrol 1,848 1,895
OMV 1,848 2,024

Vir: Cene naftnih derivatov 

Sprva je bilo sicer pričakovano (tako so tudi napovedovali), da bo vlada včeraj znižala cene dizelskega goriva le za domače avtoprevoznike, nekateri so omenjali tudi kmete, in jim tako pomagala ob nenormalnih podražitvah goriva. Tako visokih cen v Sloveniji še nismo imeli.

Nato so odločili drugače. Bilo je veliko govorjenja, učinki pa so zelo pičli. Trenutno nekoliko nižje cene za dizelsko gorivo (od včerajšnjih) ob avtocestah veljajo za vse, tako domače kot tuje potrošnike, za tovornjake ali osebna in druga vozila, ni pomembno.

A. L.