Nova drzna tatvina – tokrat v Velikih Poljanah

S Policijske uprave Novo mesto so sporočili da so se včeraj dopoldne na dvorišče stanovanjske hiše v Velikih Poljanah (občina Škocjan) z osebnim avtomobilom pripeljali neznanci.

Pod pretvezo, da so delavci elektro podjetja in si zaradi menjave električnega voda ogledujejo teren, je eden izmed njih oškodovanca in oškodovanko zvabil iz stanovanjske hiše na bližnji travnik.

Njuno odsotnost so izkoristili ostali storilci, ki so vstopili v odklenjeno hišo, pregledali prostore in našli ter odtujili več kosov nakita in dokumente.

Oškodovanca sta šele po odhodu storilcev ugotovila, da sta bila žrtev kaznivega dejanja.

To ni prvi primer, podobni so se v zadnjem obdobju že dogajali. Zato policisti občanom svetujejo previdnost ob obiskih neznancev.

Opažajo namreč, da so žrtve tovrstnih kaznivih dejanj predvsem  starejši, tatvine pa so bolj pogoste v dopoldanskem času.

Storilci žrtve zamotijo s pogovorom in se predstavljajo kot delavci elektro, komunalnih ali gradbenih podjetij, odkupovalci železa, serviserji in podobno.

Njihov glavni namen je, da žrtev zvabijo iz hiše in preusmerijo njeno pozornost, sostorilci pa v tem času vstopijo v hišo in izvršijo kaznivo dejanje. Oškodovanci največkrat šele po njihovem odhodu ali celo  v naslednjih dneh ugotovijo, da so bili žrtev kaznivega dejanja.

Občanom zato svetujejo, da so ob nenapovedanih obiskih neznancev še posebej pozorni. Tujcev naj ne vabijo v hiše in jih imajo ves čas pod nadzorom. Tudi v primeru, da hišo zapustijo le za kratek čas ali ob delu na bližnjem vrtu, naj vrata zaklepajo in imajo ključ pri sebi.

Ob pojavu sumljivih oseb naj bodo pozorni na njihov osebni opis, si zapišejo registrsko številko  vozila in o tem takoj obvestijo policiste na številko 113.

C. R.