Niko Dragoš, kleni Belokranjec in najstarejši Slovenec, praznoval 110. rojstni dan

Najstarejši Slovenec, Niko Dragoš, je v nedeljo dopolnil 110. rojstni dan. Kot deveti otrok od dvanajstih se je rodil staršema v belokranjskih Gribljah. Krstili so ga za Nikolaja.

Rodil se je 27. avgusta 1907. V 100. letu starosti je napisal avtobiografijo, nato je še nekaj let pisal pesmi. Na današnjem praznovanju se je s tamburico za nekaj pesmi pridružil ekipi, ki mu je zaigrala ob njegovem častitljivem jubileju. Še vedno je jasnih misli in dobre volje, nagaja mu le sluh, še vedno ga zanima tudi politika, dneve preživlja zelo aktivno. V domu starejših je zadnjih devet let, pred tem je živel v Vižmarjih pri Šentvidu nad Ljubljano.

Po drugi svetovni vojni je dobil službo kot delavec ljudske milice in potem z nekaterimi prezaposlitvami v okviru uprave za notranje zadeve deloval vse do svoje upokojitve. Največ je deloval na policijskih postajah, pozneje v pisarni. Poročil se je star 40 let, z dekletom iz Krasinca, s katero sta imela sina in hčerko. Oba ga danes redno obiskujeta v domu Poljane, hčerka je zdravnica. V domu starejših je zadnjih devet let, prav otroka pa sta ga nagovorila, da je ob 100. rojstnem dnevu napisal tudi knjigo.

Domačija Dragoševih, kjer se je rodil kleni Nikolaj, leži na koncu vasi Griblje. Včasih je imela številko 12. Po družinskem izročilu je hiša postavljena na zemlji, ki je bila včasih v lasti tamkajšnjih graščakov iz gradu Pobrežje blizu Adlešičev. Domače ime je bilo Pri Ajdečarjevih. Očetu je bilo ime Ivan (uradno Janez), materi pa Bara.

Niko Dragoš je edini Slovenec, ki je dočakal 110 let. Po statističnih podatkih je ob polletju v Sloveniji živelo več kot 220 ljudi, ki so dopolnili sto ali več let. Doslej edini ženski v slovenski zgodovini, ki sta dosegli starost 110 let, pa sta Katarina Marinič in Marija Vencelj Maggi.

Pridružujemo se številnim čestitkam in želimo še obilo trdega zdravja.