Nezakonitih migrantov in tihotapcev čedalje več

Fotografija je simbolična (vir: FB)

Ob koncu tedna so slovenski policisti izsledili in prijeli 91 nezakonitih migrantov, od tega 43 (skoraj polovico) na območju Policijske uprave Novo mesto. Prijeli so tudi tihotapca, število nezakonitih prehodov meje se je začelo povečevati, med njimi so tudi ilegalci iz držav, kjer ni nobenih nemirov, njihova življenja pa v njihovih izvornih državah niso ogrožena. V BiH se zbirajo že tudi skupine tujcev, pripadnikov LGTB (kratica za lezbijke, geje, biseksualne in transspolne osebe).

V Sloveniji se povečuje tudi število nezakonitih migrantov, ki izražajo namero podaje prošnje za azil (mednarodno zaščito).

To pomeni, da morajo policisti z vsakim od njih, ob navzočnosti tolmača, opraviti določene postopke, nato pa jih tudi prepeljati v azilni dom. Policija jim mora v tem času nuditi tudi vso potrebno oskrbo (hrano itd.).

Prijeli državljane Kube, Burundija, Konga, Kameruna, Malija, Iraka, Indije, Bangladeša in tihotapca

Ob koncu tedna so policisti z novomeške policijske uprave prijeli 43 migrantov, od tega 36 na območju Brežice, v krajih: Dobova, Dobova, Ponikve, Loče, Slovenska vas in Cirnik. Prijeli so 13 državljanov Kube, 12 državljanov Burundija, 6 državljanov Konga, 3 državljane Kameruna, državljana Malija, državljana Afganistana in državljana Kosova.

Pri Oštrcu v bližini Kostanjevice na Krki so prijeli 5 državljanov Turčije. Na območju Črnomlja pa so prijeli Iračana in Indijca.

V soboto, nekaj pred 8. uro, so na cesti Metlika – Novo mesto policisti ustavljali osebni avtomobil avstrijskih registrskih  oznak. Ni jim ustavil, voznik je poskušal pobegniti. Nato so policisti ugotovili, da je 23-letni državljan Albanije v avtomobilu prevažal 6 državljanov Bangladeša, ki so pred tem nezakonito prestopili državno mejo. Policisti so vozniku odvzeli prostost, državljani Bangladeša pa so izrazili namero za podajo prošnje za mednarodno zaščito.

Golobova odprtost mej odmeva

Več kot očitno je, da so se nezakonite migracije začele povečevati po zadnjih političnih dogodkih v Sloveniji in po tem, ko je najverjetnejši mandatar nove slovenske vlade Robert Golob napovedal, da bo pri izvajanju svoje politike popolnoma sledil zahtevam levičarskih aktivistov. Ti zahtevajo, da Slovenija nekritično sprejme vse tujce, jim omogoči bivanje in vse pravice, tudi združitev družin.

Vse to se odraža tudi na Balkanu. Iz Bosne in Hercegovine že nekaj časa poročajo o povečanem dotoku migrantov, ki potujejo iz Sarajeva v Bihać. Avtobusi so zasedeni z njimi. Iz fotografij je razvidno, da gre večinoma za mlade moške. Navajajo, da je Bihać poln migrantov, ki postopajo in čakajo na pot naprej.

Tudi iz BiH poročajo o aktivistih in tihotapcih. Navajajo, da imajo migranti večinoma veliko denarja, poročajo tudi o posedovanju orožja, pa tudi o nasilju.

Hkrati dodajmo, da Avstrija uvaja povečan nadzor na meji s Slovenijo.

Objavljamo nekaj fotografij, ki so jih državljani BiH v zadnjih dneh objavili na Facebooku.

Polni avtobusi migrantov na relaciji Sarajevo – Bihać, sedijo tudi po tleh.
Tako migranti postopajo v Bihaću.
Zbiranje migrantov v Bihaću
Migranti iz Kube, v Bihaću – pripadniki LGBT

J. M.