Neverjetno: Zastrupljajo tudi v Straži, zdaj bi še bolj

O požigu, ups, požaru v Ekosistemih in posledicah je v zadnjem tednu večinoma potihnilo. Če odštejemo poročanja, da Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami v podjetju ni ugotovil “večjih kršitev glede požarne varnosti”. Poročati nekaj takšnega skoraj mesec dni po požaru (ta je bil 20. julija) je najbrž “pomota”, verjetno je kdo mislil, da je 1. april.

Sežigalnica v Straži

V teh dneh smo na portalu Moja Dolenjska pridobili precej šokantne podatke. Med drugim tudi to, da so v Zalog vozili smeti oz. odpadke tudi iz komunalnega podjetja Kostak, te so bile v balah, zavite v zeleno folijo. Po poročanju domačinov pa so v Zalog odpadke vozili tudi iz nekaterih okoliških podjetij. Vsaj v enem od njih pa pri razvrščanju niso ravno pozorni na to, ali gre za nevarne ali nenevarne odpadke, pač pa v istih vrečah pogosto pristane vse, kar je odpadek. Nadalje so v Novolesu – v Straži – po poročanju naših virov že zdaj kurili odpadke iz Zaloga, vozili so jih s kamioni. Da očitno sežiganje odpadkov v Straži še poteka, pa kažejo tudi objavljene fotografije.

Dim iz kurilnice na območju Novolesa v Straži.
Črn dim iz kurilnice Novolesa v Straži.

Zdaj bi zgradili še večjo kotlovnico

Ob tem poznavalce in krajane, ki to poznajo, ne čudi, da želijo na območju Novolesa zdaj zgraditi še večjo kotlovnico. Eden od nekdanjih zaposlenih v Novolesu pa je povedal, da že obstoječa kotlovnica, v času, ko je bila proizvodnja v Novolesu največja, ni bila izkoriščena do konca. Kaj to pomeni z vidika kurjenja odpadkov, si lahko predstavljamo. Ekosistemi naj bi si namreč še vedno želeli ostati v Zalogu.

Krajani so nas še opozorili, da je veliko vprašanje, kaj se na tem območju dogaja ponoči, ko se ne vidi. Že podnevi se namreč iz straške “kurilnice” na območju Novolesa vali črn dim, kar je zelo lepo vidno tudi iz pridobljenih fotografij, ki nam jih je poslal bralec, za kar mu se iskreno zahvaljujemo.