Nepreslišano: Ko bo najhujše za nami in ko bodo kamere ugasnile, bodo ljudje ostali s svojimi težavami

Novinarska konferenca po srečanju s predstavniki občinskih združenj. Ljubljana, 8. avgust 2023 (vir: Twitter)

Današnji dan je poln evforije in obljub vladnih predstavnikov, še posebno evforičen je predsednik vlade Robert Golob.

 

Napovedal je, da bo vlada občinam “v celoti financirala stroške intervencij po katastrofalnih poplavah”. In da bodo v vladi uredili sistemsko ureditev sofinanciranja stroškov sanacij po ujmah. Mimogrede, to je obljubil tudi pred letom dni v času požara na Krasu, pa od te sistemskosti do danes ni še nič.

Po današnji seji vlade se je Golob z nekaterimi ministri srečal tudi s predstavniki vseh treh občinskih združenj. Izmenjali naj bi si “poglede, kaj naj bodo naslednji koraki, da se na nacionalni ravni kar najbolje spopademo s posledicami vremenske katastrofe”.

Župani so dali različne predloge, Golob je dejal, da so nekatere že vključili v trenutni zakonski predlog, kako bo s tem, bomo videli. Enak sestanek kot danes je napovedal čez teden dni, da bo lahko vlada morebitne nove predloge vključila v zakonske spremembe za spopad s posledicami ujme, ki bodo še sledile.

Po besedah kočevskega župana in predsednika Skupnosti občin Slovenije Vladimirja Prebiliča pa je pogovor na sestanku potekal v dveh smereh – glede reševanja trenutnih kriznih razmere ter o tem, kako naprej.

“Ko bo najhujše za nami in ko bodo kamere ugasnile, bodo ljudje ostali s svojimi izzivi (težavami – op.),” je dejal.

Glede nadomestnih gradenj za ljudi, ki so v povodnji ostali brez strehe nad glavo, ki jih je Golob označil za prioriteto številka ena, je Prebilič pojasnil, da to prej kot v letu ali dveh ne bo mogoče izvesti. Gradili namreč ne bodo na lokacijah, ki so dokazano nevarne, nekatere občine tudi ne razpolagajo z nadomestnimi zemljišči, je opozoril. V vsakem primeru bo najprej treba spremeniti občinske podrobne prostorske načrte.

“Na občinah bomo zavihali rokave in prinesli občinske podrobne prostorske načrte na ministrstvo,” je napovedal. Ob tem si želijo skrajne pospešitve postopkov na strani države. V vmesnem obdobju pa je Golob napovedal centralni register praznih stanovanj in enotne najemniške pogodbe za namestitev prizadetih družin.

M. D.