Nekatere šokirala večtisoč evrska doplačila dohodnine

Vir: pixabay.com

Pred meseci je vlada tako rekoč potihoma spremenila nekatere dele davčne zakonodaje za samostojne podjetnike. Mnogi so kljub zagotovilom, da se za samostojne podjetnike s prometom do 50.000 evrov ne spreminja ničesar, ob oddaji davčnega obračuna ugotovili, da morajo doplačati več tisoč evrov dohodnine.

 

Gre za spremembe sistema priznavanja normiranih stroškov, kar prinaša občutno višjo obdavčitev tako za samozaposlene normirance kot za popoldanske espeje. Obdavčitev za normirance je sicer ostala enaka, 20-odstotna, a se je spremenilo določilo, kaj se obdavči. Nov sistem je zapleten, v grobem pa pomeni, da morajo samozaposleni normiranci in popoldanski espeji s prometom do 50.000 evrov doplačati več dohodnine.

Slednje je za naš portal potrdil tudi samostojni podjetnik, ki želi ostati neimenovan in je imel lani nekaj manj kot 50.000 evrov prihodkov. Kot je povedal, je moral letos plačati 2500 evrov več dohodnine kot leto prej. Pri tem ga najbolj moti, da je vlada spremembo izpeljala potihem in da samostojni podjetniki niso bili jasno opozorjeni, kaj se spreminja.

A. V.