Nasilje: Žene žalijo, pretepajo in jim grozijo

Fotografija je simbolična.

S Policijske uprave Novo mesto poročajo o treh novih primerih nasilja nad ženskami. Policisti so žrtve nasilja zaščitili, nasilnežem pa prepovedali približevanje.

 

Trebanjski policisti v petek, 23. februarja, popoldne posredovali zaradi nasilja v družini. 31-letni nasilnež je izvajal fizično in psihično nasilje nad zakonsko partnerko. Nasilje naj bi izvajal že dalj časa, tudi ob prisotnosti otrok. Žrtev je žalil, ji grozil, ustrahoval in nad njo izvajal tudi ekonomsko nasilje. Policisti so mu izrekli prepoved približevanja zaradi razlogov za sum, da bo ogrozil življenje, osebno varnost in svobodo žrtev. O izrečenem ukrepu so obvestili pristojne institucije in preiskovalnega sodnika, ki bo presodil o podaljšanju ukrepa. Moškega bodo ovadili zaradi kaznivih dejanj nasilja v družini in lahkih telesnih poškodb.

Zaradi nasilja v družini so v petek zvečer posredovali tudi brežiški policisti. 29-letni nasilnež, ki je bil pod vplivom alkohola, je fizično napadel zakonsko partnerko in ji razbil mobilni telefon. Žrtvi je uspelo pobegniti in poiskati pomoč. Policisti so zaščitili žrtev in 29-letniku izrekli prepoved približevanja. O podaljšanju ukrepa bo presodil preiskovalni sodnik. Zoper moškega bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini.

Črnomaljski policisti pa so včeraj, v nedeljo, 25. februarja, izrekli ukrep prepovedi približevanja 34-letnemu nasilnežu iz okolice Črnomlja. Ugotovili so, da moški že dalj časa izvaja fizično in psihično nasilje nad zunaj zakonsko partnerko. Žrtev žali, jo pretepa in spravlja v podrejen položaj. Ovadili ga bodo na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini.

Policisti pozivajo vse, ki so priča nasilju ali o tem karkoli vedo, da pomagajo žrtvam in nasilje prijavijo. Velikokrat namreč žrtve same ne najdejo moči ali poguma, da o nasilju spregovorijo, zato je prav, da to stori kdorkoli, ki za nasilje ve.

Več o prijavi nasilja v družini je dostopno na povezavi: policija.si

M. D.