Napovedane uničujoče ustavne spremembe

Z roko v roki: Dino Bauk (Levica), Janez Pogorelec (NSi), Aleš Zalar (ex LDS) in Ciril Ribičič (SD). (vir: zajem zaslona)

Nova Slovenija (NSi), Gibanje Svoboda in Socialni demokrati (SD) so se združili. Zdaj ob 13. uri predstavljajo predlog ustavnih sprememb, na novinarski konferenci sodelujejo vodje poslanskih skupin Janez Cigler Kralj (NSi), Borut Sajovic (Gibanje Svoboda) in Jani Prednik (SD).

Ustavne spremembe je predlagala strokovna skupina: Dino Bauk (Levica), Janez Pogorelec (NSi), Ciril Ribičič (SD) in Aleš Zalar (nekdanji LDS).

Za kaj gre pri ustavnih spremembah?

Ribniški poslanec Jože Tanko, tudi izvrsten poznavalec tovrstnih vsebin, je pred kratkim na vprašanje o tem v intervjuju za enega od medije povedal:

“Napovedujejo ukinitev volilnih okrajev, povečanje števila volilnih enot, povečanje poslancev na 92 in ukinitev državnega sveta. Ne podpiram ukinitve volilnih okrajev, saj bi se sčasoma zmanjšalo zastopstvo poslancev iz podeželja, profitirale pa bi “projektne stranke”, ki jih omrežje oziroma globoka država ustanovi za vsakokratne volitve in stranke, ki nimajo terenske mreže. Kljub povečanju poslancev predlog ne predvideva ustrezno politično zastopstvo diaspore, kar imajo urejeno vse države, ki so v svoji zgodovini doživele množično izseljevanje v tujino, tudi večina naših sosed. Žal pa v predlogu ostaja prenizek 4-odstotni volilni prag, ki predstavlja kar velik problem, saj na račun velikih (resnih) strank dobijo s tem mandat marginalne politične ali interesne skupine, ki zastopajo izključno razne posebne interese. Podpiram enokrožni ali dvokrožni volilni sistem z možnostjo odpoklica poslanca.”

Predlogi pomenijo, da nameravajo v delu spremeniti Ustavo RS, za kar je v državnem zboru potrebnih 60 glasov. Kolicija jih nima toliko, manjkajoče glasove bo očitno dala stranka Nova Slovenija (NSi), ki se v ozadju že pripravlja tudi za vstop v koalicijo s strankami Roberta Goloba, Tanje Fajon in Luke Mesca.

 

M. D.