Napoved cene kurilnega olja, draginja zdajšnji vladi ni prioriteta!

(vir: arhiv)

Državna regulacija cen kurilnega olja je z 22. majem prenehala veljati, nova vlada ukrepa ni podaljšala. Predsednik vlade Robert Golob je sicer ustanovil delovno skupino za blaženje energetske in prehranske draginje, njihov sklep pa je, da bodo predloge ukrepov pripravili šele do konca junija. Vendar pa gredo cene dnevno navzgor, čakanje je predolgo. 

V teh dneh posamezniki že prejemajo tudi dva- do trikrat višje zneske na položnicah za elektriko. Golobova vlada namreč ni podaljšala ukrepa Janševe vlade. Podobno se zdaj dogaja tudi s cenami kurilnega olja. Številni v državi se namreč ogrevajo z njim.

Nadalje je skrb zbujajoče, da so v skupini za blaženje draginje ljudje, ki so daleč od stroke, ministri nekaterih resorjev, to je politiki, ne ljudje iz stroke.

Spomnimo. Prejšnji premier se je takoj obdal z vrhunskimi strokovnjaki, ekonomisti, pravniki, profesorji, ljudmi iz stroke, ki so analizirali, pripravljali predloge, ukrepanje je bilo vedno hitro in učinkovito. Tega v tej vladi ni.

Zdajšnja vlada, ki je prisegla 2. junija, je imela doslej sicer tri redne seje in dve dopisni, dnevni red na vseh pa je bilo zgolj kadrovanje, izdelava seznamov zaposlenih v prejšnji vladi (revanšizem), tretji “uspeh” pa je izobešenje zastav LGBT ob poslopjih ministrstev.

Cene kurilnega olja v torek navzgor

V Financah so izračunali, da se bo kurilno olje vnovič podražilo v torek. Po njihovi oceni bo liter med 1,57 in 1,59 evra, odvisno od trgovca. Opozarjajo tudi, da bodo v torek cene lahko še višje, saj te trgovci prosto oblikujejo.

Kurilno olje bo v torek predvidoma dražje od bencina in bo za dve tretjini (66 %) dražje kot ob začetku leta, ko je bila cena 0,958 evra. Potrošniki rasti cen doslej nismo občutili, saj so bile te z vladno uredbo omejene (regulirane).

Vir: Finance, vir: Napoved cene kurilnega olja: bo kurilno olje po 14. juniju dražje od bencina? (finance.si)

V Financah še navajajo, da so trgovci cene začeli določati tedensko (pred tem na vsaka dva tedna), cene pa so različne glede na trgovca. Svetujejo tudi, da bodite pri naročilu pozorni na podatek katera cena je relevantna za plačilo. Tista v času naročila ali dobave.

Navajajo še, da bi bila cena še višja, če ne bi veljal ukrep prejšnje vlade, ki je omejila trošarino, ta do 31. julija znaša 0,97875 evra namesto 0,1575 evra (v bistvu je ta davek do 31. julija prepolovljen, zaradi tega je nižji tudi davek na dodano vrednost). Z višanjem trošarine se torej davki še povečujejo, zato obstaja možnost, da bodo cene po 31. juliju še višje. Če vlada ne bo posegla v to.

Posebna skupina pri predsedniku vlade za boj proti draginji. Namesto cveta ekonomske in pravne znanosti so imenovani politiki. Predloge bodo pripravili do konca junija, vmes se vse draži. (vir: Twitter)

Ekipo za boj proti draginji pri predsedniku vlade Robertu Golobu sestavljajo: minister za gospodarstvo Matjaž Han, minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec, ministrica za kmetijstvo Irena Šink, minister za infrastrukturo Bojan Kumer in minister za finance Klemen Boštjančič.

J. M.