Napadi na Mariupol, Harkov in zahodni del Kijeva

Satelitski posnetek kopičenja ruskih vojakov v Belorusiji, dobrih 30 km stran od ukrajinske meje.

Putinova Rusija še naprej napada Ukrajino, mirna ni bila niti današnja noč. Hkrati diktator od Ukrajine zahteva, naj mu preda napadano Mariupol, strateško mesto ob Azovskem morju in mesti Harkov ter Kijev.

Včeraj so se nadaljevala pogajanja, ponovno se je izkazalo, da Putin s temi zgolj preusmerja pozornost od številnih žrtev civilnega prebivalstva.

Ukrajinska oblast je Putinove zaheve zavrnila, namestnica ukrajinskega premierja Irina Vereščuk je sporočila, da o predaji orožja ne more biti govora. Povedala je, da so v Mariupolju, kjer v katastrofalnih razmerah in ob nenehnem obstreljevanju ostaja ujetih okoli 300.000 ljudi, priča dejanskemu zajetju talcev.

V Rusiji so prepovedali še uporabo Instagrama in Facebooka, s tem želijo pred državljani skriti informacije. Putin pa je zaradi sankcij prekinil celo dolgoletne mirovne pogovore z Japonsko o razrešitvi ozemeljskega spora glede Kurilskih otokov, zaradi katerih državi še vedno nista podpisali mirovnega sporazuma, s katerim bi končali sovražnosti iz druge svetovne vojne.

Včeraj je Putin nadaljeval napade na Mariupol in bombardiral tudi zahodni del Kijeva, kjer je bilo več mrtvih. Napadel je tudi Odeso, znano ukrajinsko letoviško obmorsko letovišče.

Rusija je na južno Belorusijo napotila več vojakov, ti so dobrih 30 kilometrov stran od meje.

Ukrajino je zapustilo že blizu 4 milijone ljudi. V Rusiji so bili vnovični protesti proti vojni v Ukrajini, ruski vojaki so se brutalno izživljali nad protestniki in izvedli številne aretacije svojih državljanov.

Komsomolska pravda, moskovski tabloid, povezan s Kremljem, je poročal, da je bilo v invaziji na Ukrajino ubitih 9861 ruskih vojakov, 16.153 pa je bilo ranjenih.

Zadnji dogodki:

– Tudi to noč se je nadaljevalo težko obstreljevanje mesta Harkov. Številne eksplozije.

– Ruske enote so izvedle štiri raketne napade v regiji Rivne, ukrajinske sile so tri odbile z zračno obrambo.

– Po 4. uri: Opozorila pred zračnimi napadi v mestih Harkov in Kijev.

– Okoli polnoči: Ukrajinska zračna obramba je sestrelila rusko letalo nad Harkovom.

– V kraju Transkarpatija so Ukrajinci onemogočili sabotažno skupino.

– Guverner ukrajinske regije ZaporožjeOleksandr Starukhje povedal, da so Rusi napadli avtobus civilistov z bojišča. Ranjeni so bili štirje otroci, dva sta v kritičnem stanju, poroča CNN.

– V Harkovu je bil včeraj ubit 96-letnik, ki je preživel številna koncentracijska taborišča.

Napadi na Mariupol
Ukrajinci onemogočili sabotažno skupino.
Zemljevid, Ukrajina, 22. marec 2022

Rusko uničevanje še v posnetkih:

Napadi na Mariupol:

Vir: liveuamap.com  in Twitter

A. L.