Najnižja februarska brezposelnost v zgodovini samostojne države

(foto: pixabay.com)

Februarja se je brezposelnost zmanjšala. Ob koncu meseca je bilo pri Zavodu registriranih 64.783 brezposelnih, kar je 4,5 % manj kot januarja in 26,4 % manj brezposelnih kot v lanskem februarju. In najmanj v mesecu februar v zgodovini samostojne države. Februarja 2008, kar je bil doslej najboljši februarski mesečni rezultat, je bilo 66.997 brezposelnih.

V Območni službi Novo mesto je bilo konec februarja 3197 brezposelnih oseb ali 20 % manj kot februarja lani.

Brezposelnost se je zmanjšala v vseh območnih enotah. Največ, 55 % vseh, je dolgotrajno brezposelnih, iskalcev prve zaposlitve je slabih 15 %, presežnih delavcev dobrih 18 %, okoli 12 % je drugih brezposelnih.

V januarju in februarju so na Zavodu prejeli 29.342 sporočil o prostih delovnih mestih, to je skoraj 41 % več kot v enakem obdobju lani.

V državi se je na novo februarja pri Zavodu prijavilo 4015 brezposelnih, 53,6 % manj kot januarja in 15,8 % manj kot februarja 2021.

Februarja se je zaposlilo 5015 brezposelnih

Od skupno 7066 brezposelnih oseb, ki jih je februarja Zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo ali samozaposlilo 5015 oseb, kar je 9,5 % več kot januarja in 24,7 % manj kot februarja 2021.

Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ:

tajnikov, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, prodajalcev, zidarjev, delavcev za preprosta dela pri nizkih gradnjah, izvajalcev suhomontažne gradnje, štukaterjev, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov ipd. v uradih, hotelih in drugih ustanovah, skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo, komercialnih zastopnikov za prodajo, voznikov osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil, vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev predšolskih otrok, tesarjev, kuhinjskih pomočnikov, poslovnih sekretarjev in natakarjev.

A. L.