Naj spominek Kočevske: Medvedek iz skrivnostnega kočevskega gozda

Simon Pavlič s partnerico Mojco in zmagovalnim spominkom (vir: občina)

Na letošnjem javnem natečaju za izbor najboljšega turističnega spominka Kočevske je s predlogi sodelovalo šest avtorjev. Komisija je imela težko delo, saj so prav vsi izdelki kakovostno izdelani in ustrezno predstavljajo destinacijo Kočevsko.

Največ točk je na koncu prejel spominek z nazivom Medvedek iz skrivnostnega kočevskega gozda, ki ga je izdelal Simon Pavlič iz Predgrada, po poklicu kamnosek.

Avtor je ročno izdelal figuro kamnitega medveda, ki se skriva v lesenem brlogu. Kamen iz katerega je izdelan medved, predstavlja destinacijo skozi svoj izvor pa tudi simbolno. Gre za kamen, ki ga v kočevskem gozdu najdemo v sivi barvi, z obdelavo pa zasije v temnejših rjavo sivih odtenkih. Vsak kos kamna je unikat, zaradi sestave po obdelavi pokaže izrazite bele in rjave žile, ki dajo edinstven izgled čisto vsakem primerku. Prav tako je unikatna in ročno izdelana tudi embalaža iz lokalnega lesa, in sicer hrasta, možna pa je tudi variacija iz bukve.

Komisijo so letos sestavljali Mateja Dekleva, Vesna Malnar Memedovič, Nadja Kovačič, Katja Godeša in Adem Ibrahimovič. Pozitivno so ocenili avtorjevo idejo in ročno izdelavo, embalažo iz naravnega materiala. Prav tako jih je prepričala sveža pojavnost oblike medveda v kamnu lokalnega izvora.

Avtor bo za zmagovalni predlog prejel denarno nagrado v višini 600 evrov in del nagrade v vrednosti do 1.000 evrov v obliki svetovanja in strokovnih storitev pri produkciji oziroma dodelavi izdelka.

Spominek bo od junija dalje možno kupiti v vseh TIC-ih Zavoda Kočevsko.

K. R.