Na sojenju za uboj žene pričanje o nasilju v družini

Na Okrožnem sodišču v Novem mestu se je danes začela je glavna obravnava v sojenju Črnomaljcu Petru Englaru, ki ga obtožnica bremeni uboja žene, marca lani. Obdolženi je v zagovoru povedal, da je do tragedije prišlo, ker se je ustrašil ženinih groženj s smrtjo.

Imela je namreč psihične težave, zaradi katerih ga je dlje časa trpinčila na različne načine, je povedal.

Povedal je, da je ženo spoznal v času vojne v Bosni in Hercegovini, ko je kot begunka prišla v Slovenijo. Kmalu sta se poročila, rodil se jima je sin. Okoli leta 2008 naj bi se pri ženi začele psihične težave, zaradi katerih je imela različne strahove in bila večkrat hospitalizirana. Sčasoma mu je začela groziti s smrtjo in ga fizično napadati, zato je moral večkrat bežati in prespati drugje. Pomoč je iskal tudi na policiji in Centru za socialno delo, za ženo pa je iskal različne oblike zdravniške pomoči.

Lani, 19. marca, pa sta bila z ženo na terasi v hiši v Dolenji vasi pri Črnomlju. Dejal je, da je utišal preglasno nastavljen radio in odšel v hišo. Ženo je to razjezilo, pritekla je za njim, ga pred kurilnico prijela in mu zagrozila, da bo tokrat svoje grožnje z ubojem zares uresničila.

Ker ni popustila, je v strahu pograbil poleno in jo udaril po glavi, od nadaljnjega dogajanja pa se spomni le še, da je poklical številko 112.

Okrožno tožilstvo Englaru sicer očita, da je po tem, ko je ženo najprej dvakrat udaril s polenom in je ta padla na tla, udaril še večkrat, zaradi česar je dobila usodne poškodbe glave.

Tožilstvo se pri tem strinja, da je dejanje storil na mah in v stanju bistveno zmanjšane sposobnosti razumeti ga. Strinja se tudi, da je bil pred dogodkom večkrat deležen groženj in napadov s strani žene in da je bilo njegovo dejanje odziv na stres in strah, ki ga je imel pred ženo.

Sodišče je na današnjem naroku zaslišalo več prič, med drugim Englarovega sina in njegovega sostanovalca. Slednji je po navedbah medijev in STA potrdil, da mu je Englarov sin enkrat povedal, da je bila mama zaradi psihičnih težav prepeljana v bolnišnico, kot tudi, da je v nekem obdobju začela napadati očeta.

Zaslišanje Englarovega sina je bilo zaradi varstva osebnih podatkov in zasebnosti družinskega življenja zaprto za javnost, sin pa je še pred tem povedal, da zaradi smrti mame kot oškodovanec ne bo priglasil odškodninskega zahtevka.

Obtoženi Englaro se brani s prostosti, saj je sodišče ocenilo, da ni nevaren za okolico in da svojega dejanja ne bo ponovil.

M. D.