Na silvestrsko noč za varnost na terenu neposredno skrbelo več kot 700 policistov

Državni sekretar na dr. Anton Olaj v spremstvu novomeškega župana mag. Gregorja Macedonija ob sinočjnem obisku v Operativno komunikacijskem centru PU Novo mesto.

Silvestrska noč je bila za policiste delavna, kljub temu, da letos ni bilo organiziranih javnih prireditev, saj so skupno obravnavali 11 prometnih nesreč, 120 kršitev javnega reda in miru ter 20 kaznivih dejanj. Vodili na ministrstvu in v policiji so obiskali številne policijske postaje po Sloveniji.

V  pretekli noči so na interventno številko policije 113 sprejeli 1178 klicev. Med 318 interventnimi klici je bilo 15 dogodkov takih, ki so terjali nujno ukrepanje.

Na področju prometne varnosti so policisti minulo noč obravnavali 10 prometnih nesreč s premoženjsko škodo in eno, v kateri je prišlo do hudih telesnih poškodb. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola so pridržali dva voznika ter zasegli štiri vozila zaradi hujših kršitev cestnoprometnih predpisov.

Javni red in mir je bil kršen v 46 primerih na javnih krajih in 74-krat v zasebnih prostorih, policisti so pridržali 9 kršiteljev.

Obravnavali so tri kazniva dejanja nasilja v družini, zaradi zaščite žrtev nasilja v družini pa  so dvema osebama izrekli ukrep prepovedi približevanja.

Med obravnavanimi kaznivimi dejanji je bilo največ premoženjskih kaznivih dejanj.

Poleg  tega so policisti prijeli še štiri osebe zaradi nezakonitega prehoda državne meje.

Policisti so opravili tudi več poostrenih nadzorov, pri katerih so nadzirali kriminalna žarišča in ugotavljali kazniva dejanja in prekrške.

V povezavi s  spoštovanjem veljavnih vladnih odlokov so policisti 31. decembra 2020 v okoli 2000 nadzorih izrekli 32 opozoril in izdali 20 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov. Nekatere nadzore smo opravili tudi na podlagi 21 sprejetih prijav o domnevnih kršitvah odlokov s strani občanov.

Vodilni ministrstva za notranje zadeve in Policije so zadnji dan v letu tradicionalno obiskali policijske uprave in postaje.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je obiskal policijski upravi Kranj in Izola.

Državni sekretar dr. Anton Olaj se je v spremstvu župana Mestne občine Novo mesto Gregorja Macedonija srečal s policisti in vodstvom Policijske postaje Novo mesto, kriminalisti sektorja kriminalistične policije in policisti operativno-komunikacijskega centra na številki 113.

Nato je skupaj s krškim županom Miranom Stankom obiskal policiste Policijske postaje Krško. Župana sta izpostavila dobro sodelovanje z lokalno policijsko postajo in upravo.

Državni sekretar Franc Kangler in v. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič pa sta se na silvestrovo srečala s policisti in policistkami Policijske uprave Maribor.

V času obiska so se seznanili z varnostno situacijo na območju posamezne uprave in pripravami policije na najdaljšo noč v letu ter vsem policistkam in policistom zaželeli varne in mirne praznike.

C. R.