Na prekomerno število nadur zdravnikov se je slovenska družba kar nekako navadila

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

Z današnjim dnem bodo zdravniki večinoma delali tako, kot to velja za večino zaposlenih in je skladno z zakonom. Delali bodo 40 ur na teden, hkrati bodo opravili do osem nadur, skupno bo to največ 48 opravljenih delovnih ur na teden.

Prav tako ne bodo delali več kot 16 ur neprekinjeno. To velja za tiste, ki so umaknili soglasje za delo za prekomerno nadurno delo.

Neposreden razlog za to je neuresničevanje podpisanih dogovorov, tako v letu 2022 kot leta 2023, kot jih je z zdravniškim sindikatom Fides v letih 2022 in 2023 sklenila zdajšnja vlada. Del teh dogovorov niso bile le plače, kot se to zdaj skuša prikazati v javnosti, pač pa ureditev zdravstva nasploh.

Vlada Roberta Goloba je v času volitev in po njem obljubljala, da bo zdravstvena reforma njihova prva naloga, zdaj pa iz tega ni nič. Nastavili so celo ministrico Valentino Prevolnik Rupel, ki svojega dela ne obvladuje, pač pa čaka zgolj na to, da bo lahko s soprogom Tadejem Ruplom čim prej odpotovala v Madrid. Rupla je vlada namreč imenovala za veleposlanika.

Kaj bo to pomenilo delo zdravnikov po zakonu, koliko zdravnikov je premalo?

Zdravnikov imamo v Sloveniji že tako premalo, zato so ti tudi delali prekomerno. Kako bo zdaj, ko tega ne bo več? Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije prof. dr. Bojana Beović je v pogovoru za medije pred kratkim povedala: “Marsikje bo težko organizirati celotno službo, ki temelji na tem. Na to prekomerno število nadur zdravnikov se je slovenska družba kar nekako navadila. Zdaj pa se bo pokazalo, kaj pomeni, če imamo v neki družbi, v neki državi, zdravnikov toliko časa premalo.”

V nadaljevanju je pojasnila, da “primanjkuje največ družinskih zdravnikov, čeprav ta podatek ni vedno povsem točen, ker moramo družinskim zdravnikom do neke mere prišteti tudi pediatre, ki pri nas delajo na primarni ravni. Vendar pa je v celoti to enostavno izračunati, če primerjamo evropsko povprečje in povprečje v Sloveniji, na število prebivalcev, nam manjka tisoč zdravnikov”.

Zdajšnja vlada zdravnike in zobozdravnike ter zdravstvo izredno podcenjuje, vrgla jih je “volkovom z ulice”, kako bi to lahko rešili, pa je včeraj zapisal Janez Janša. Zapis si lahko preberete na povezavi: Janez anša: Trije potrebni koraki 

M. D.