Na pot v Slovenijo krenil konvoj 20 ukrajinskih sirot

Fotografija je simbolična. (vir: YouTube)

Konvoj 20 sirot iz Ukrajine in njihovega spremstva je krenil na pot proti Sloveniji, kjer jih bodo namestili v vas Slavina pri Postojni, je za STA potrdil poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk.

Poleg 20 otrok, starih od enega do sedem let, so v konvoju še tri zdravnice, več medicinskih sester in vzgojiteljic ter njihovi otroci.

Pot predstavlja svojevrsten izziv, je povedal Curk, ki verjame, da bodo otroci v doglednem času v Sloveniji.

Pot konvoja gre namreč skozi območje Ukrajine, kjer prihaja do več prometnih zamaškov in ovir. Kdaj bi konvoj lahko prispel v Slovenijo, Curk ni mogel napovedati. Je pa zagotovil, da bodo javnost obvestili, ko bodo otroci nameščeni v Sloveniji.

Gre za sirote in otroke brez spremstva staršev iz Luganske sirotišnice št. 2. V Slovenijo prihajajo v spremstvu strokovnega osebja iz Ukrajine in njihovih otrok, ostali pa naj bi do preklica vojnega stanja v Ukrajini. Skupaj prihaja v Slovenijo 38 beguncev iz Ukrajine, poleg 20 sirot še 18 spremljevalcev, med njimi tri zdravnice in štiri medicinske sestre.

Postojnski župan Igor Marentič je že pred dnevi navedel, da je za prihod ukrajinskih otrok vse nared in da tudi krajani vsakodnevno ponujajo pomoč, da bi se otroci v Sloveniji kar najbolje počutili.

Otroci bodo nameščeni v ljudski šoli v Slavini, spremljevalci oz. strokovno osebje pa v prostorih srednje gozdarske in lesarske šole v Postojni.

Takoj po prihodu bodo otroci zdravniško pregledani, potem pa bodo njihovi skrbniki zaprosili, da se otrokom podeli status oseb z začasno zaščito po zakonu o začasni zaščiti razseljenih oseb. V kraju Prestranek sta tudi vrtec in šola, ki ju bodo lahko obiskovale sirote iz Ukrajine.

M. D.