Na Onkološkem inštitutu odpovedali kemoterapije, zmanjkalo osnovnega zdravila

(vir: pixabay.com)

Na Onkološkem inštitutu (OI) v Ljubljani so odpovedali kemoterapije, ker je zanje zmanjkalo osnovnega zdravila. Šokanten podatek je uredništvu Nova24tv razkril zanesljivi vir, v OI so to nato potrdili. Kriv naj bi bil dobavitelj. Zakaj ga ni dobavil, ne vedo.

Skupina rakavih bolnikov bi morala imeti tretjo fazo kemoterapije. Zdravnik dr. Erik Škof pa jim je zaskrbljen sporočil, da omenjenega postopka ne morejo izvesti, ker je zmanjkalo osnovnega zdravila za rakava obolenja, to je karboplatina.

Nova24tv še poroča, da vodilni onkolog za raka, zdravnik Škof, ni vedel, kaj naj pove skupini bolnikov, ki je čakala na kemoterapije, in se je opravičeval. “Povedal je, da je zdravila zmanjkalo ter da ne more biti zdravljenja. Zdravnik je povedal, da tudi ne ve, kdaj ga bodo dobili,” so zapisali. 

Na Onkološkem inštitutu so sicer nato povedali, da naj bi zdravilo dobili v sredo, če bo to res, pa se tako ne ve. Dejstvo pa je, da so bolniki zdravljenje z obsevanjem prekinili, kar ni dobro.

Kaj je karboplatin?
Karboplatin je učinkovina proti raku, zlasti raku na jajčnikih, pljučnem raku ter raku glave in vratu. Na trg je prišel v 80. letih in je postal priljubljeno zdravilo pri terapiji raka zaradi veliko manjšega izražanja neželenih učinkov v primerjavi s sorodno učinkovino cisplatin. Spada v skupino alkilirajočih citostatikov (kot tudi na primer oksaliplatin in omenjeni cisplatin). “Zdravilo se imenuje karboplatin. Zdravilo se striktno uporablja za večino rakov, ki jih imajo tam. To ni zdravilo, ki je ekskluzivno. To ni nekaj specialnega. To je osnovno zdravilo za rakava obolenja.”

M. P.

novo staro popularno
milan cera

temu da nekaj nujno za zdravlje ljudi zmanjka jaz poravim MALOMARNOST !

zaradi tega lahko imajo rakavi ljudje pred seboj gotovo smrt ..

Jaz bo zdravstvo tožil za škodo.