Na območju Novega mesta povečano število vlomov

Novomeške policiste je sinoči okoli 19.30 oškodovanec obvestil, da je pozno popoldne nekdo vlomil v  njegovo  stanovanjsko hišo in odtujil denar.
Policisti so opravili ogled in zbrali obvestila. Po prvih ugotovitvah je storilec med 17.30 in 19.30 skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo, preiskal prostore in našel inodtujil denar. Lastnika, ki ga v času vloma ni bilo doma, je oškodoval za 1000 evrov.

Število vlomov se povečuje: vlamljajo podnevi ali zgodaj zvečer

Policisti in kriminalisti PU Novo mesto v zadnjem obdobju ugotavljajo, da storilci v stanovanjske hiše vlamljajo v dnevnem času ali zgodaj zvečer, vedno pa takrat, ko v hiši ni nikogar.

Ocenjujejo, da se storilci, ki vlamljajo v dnevnem  času, pripravijo na izvršitev kaznivega dejanja.

Najverjetneje opazujejo navade stanovalcev npr. kdaj ti običajno odidejo od doma in kdaj se vrnejo, ali imajo v hiši psa, skozi katero okno ali vrata naj vlomijo, da bo čim manj možnosti, da jih kdo opazi in podobno.

Ob vlomih v  temnih  delih dneva, predvsem v zgodnjih večernih urah, pa vlamljajo v hiše, v katerih očitno ni nikogar in nikjer v hiši ne gori luč. Storilci vlamljajo skozi vrata ali pritlična okna, preiščejo hišo in kradejo predvsem denar in zlat nakit.

Policija občanom zato svetuje, naj doma ne hranijo večje količine denarja in vrednejšega nakita. PIN kode plačilnih in bančnih kratic naj hranijo ločeno in naj jih ne označujejo, orožje pa naj hranijo v primernih protivlomnih in protipožarnih  omarah. Omare in sefi naj bodo vgrajeni in zakriti. Vsekakor je priporočljiva namestitev alarmnih sistemov in kakovostnih ključavnic.

Policisti še navajajo, da žal še vedno obravnavajo primere, ko so oškodovanci močno olajšali delo tatovom, saj so ti našli ključe vhodnih vrat pod predpražnikom ali »skrite«
pod bližnjim cvetličnim lončkom. Svetujejo, naj ob odsotnosti poprosimo sosede, da so pozorni  na  sumljive okoliščine in o tem obvestijo policiste. Če gremo v večernih  urah za krajši čas od doma, pa naj bodo v hiši prižgane luči, televizijski ali radijski  sprejemnik. Ob upoštevanju zaščitnih ukrepov lahko občutno zmanjšamo tveganje za vlom.

Novomeški policisti so občane sicer že v preteklosti pozivali, da jih obveščajo o pojavu sumljivih vozil ali oseb, ki bi si lahko ogledovali stanovanjske hiše in se pripravljali na izvršitev kaznivih dejanj. Za obveščanje se vsem občanom zahvaljujejo, saj so na ta način že uspešno preiskali marsikatero kaznivo dejanje. Predvsem v skupnostih, kjer se sosedje med seboj poznajo in imajo dobre odnose, so ljudje veliko bolj pozorni na dogajanje in
hitreje prepoznajo sumljive okoliščine. Pozorni so na primer na neznano osebo, ki hodi okoli sosedove hiše ali na lajež psa, ki na ta način opozarja na prisotnost neznancev.

C. R.