Na Marijin praznik bo zelo slovesno na Zaplazu in v Novi Štifti

Marijino svetišče na Zaplazu (vir: zaplaz.si)

Danes obhajamo praznik Marijinega vnebovzetja ali veliki šmaren, ki je največji cerkveni Marijin praznik. V cerkvah bodo v ta namen danes potekala slavnostna bogoslužja, v večjih Marijinih svetiščih bodo maševali škofje.

Osrednje praznovanje praznika v novomeški škofiji bo v škofijskem romarskem središču na Zaplazu. Osrednja maša bo ob 10. uri, somaševanje pa bo vodil novomeški škof msgr. Andrej Glavan. Med mašo bodo obnovili posvetitev slovenskega naroda Mariji. Maša za Zaplazu bo danes še ob 8. in 16. uri.

Praznovanje na Zaplazu so sicer začeli že včeraj s tradicionalno procesijo s svečkami in Marijinim kipom s Čateža na Zaplaz. Procesija se je začela ob 20. uri pred župnijsko cerkvijo na Čatežu. Zatem je sledila maša na prostem pred cerkvijo na Zaplazu. Somaševanje je vodil dekan dekanije Žužemberk, kan. Franci Vidmar.

Cerkev v Novi Štifti

V cerkvi sv. Marije Vnebovzete v Novi Štifti, v občini Sodražica, bo sveta maša ob 16. uri. Vodil jo bo kardinal msgr. Franc Rode. Maše bodo še ob 6., 8. 10. in 12. uri.

Izpostavimo še sveto mašo v cerkvi Marijinega Vnebovzetja v Kostelu, ta bo ob 10. uri, praznik Marininega vnebovzetja pa je tudi največji kostelski praznik.

V Sloveniji je Mariji posvečenih veliko župnijskih, podružničnih, zlasti pa božjepotnih cerkva in kapelic, zato je Marijino vnebovzetje v verskem izročilu globoko zakoreninjeno.

Na ta dan verniki romajo do nekaterih manj, nekaterih bolj znanih Marijinih svetišč, kjer potekajo procesije in slovesna bogoslužja.

Največji Marijin praznik letos že drugo leto zapored poteka ob opozorilih zaradi epidemioloških razmer. Kot je navedeno na spletni strani Slovenske škofovske konference (SŠK), škofje tudi tokrat pozivajo duhovnike in vernike, da spoštujejo vsa državna in cerkvena navodila za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

C. R.