Na Hrvaškem konec meseca prenehajo veljati zdajšnji ukrepi, jih bodo zaostrili?

Fotografija je simbolična.

V hrvaškem štabu civilne zaščite pripravljajo nove protikoronske ukrepe, ki naj bi jih uveljavili pred koncem julija, ko se končajo sedanji ukrepi, danes poročajo nekateri hrvaški mediji.

Medtem so v najbolj znanem hrvaškem prizorišču za zabave, plaži Zrće na otoku Pag napovedali, da bodo vstop dovolili samo polno cepljenim osebam.

Potem ko je celotna hrvaška obala pred nekaj dni postala “oranžna”, se je nacionalni štab civilne zaščite očitno odločil zaostriti ukrepe, da bo turistična sezona čim daljša.

Čeprav niso napovedali, kako nameravajo zaostriti ukrepe, je najverjetneje, da bodo znova omejili število ljudi na različnih dogodkih, ki veljajo za najbolj tvegane za širitev novega koronavirusa, poroča danes Jutarnji list, ki se sklicuje na vire pri štabu civilne zaščite.

Časnik dodaja, da je pričakovati tudi, da bo Hrvaška poostrila pogoje za vstop državljanov Združenega kraljestva, kot so to uveljavile že nekatere članice EU.

Medtem so s plaže Zrće sporočili, da bodo kmalu zaostrili protikoronske ukrepe. Vstop na poletne klubske zabave naj bi dovolili samo tistim, ki so zaključili cepljenje proti covidu-19. Zavrnili so ocene, da bo to pomenilo diskriminacijo. Menijo, da je njihova odločitev profesionalna in odgovorna, ker je ključna epidemiološka varnost zaposlenih in obiskovalcev, danes poroča Večernji list.

Zaenkrat je na zabave na plaži Zrće možno vstopiti z evropskim digitalnim covidnim potrdilom, za ostale goste pa v svojem testnem centru opravljajo hitra antigenska testiranja.

Na Hrvaškem se zavedajo, poroča STA, da se zaradi velikega števila turistov ne morejo izogniti vnovičnemu porastu novih okužb z novim koronavirusom, a bodo poskusili poiskati ravnovesje med covidom-19 in turistično sezono ter preprečiti večja žarišča okužb, zaradi katerih bi se lahko Hrvaška obarvala rdeče.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je v ponedeljek sporočil, da so junija v hrvaških bolnišnicah zdravili 579 covidnih bolnikov. Do nedelje zvečer so v celoti cepili 40,54 odstotka polnoletnih državljanov, medtem ko se je vsaj z enim odmerkom cepilo 47,1 odstotka polnoletnih. Cepili so 39,2 odstotka celotnega prebivalstva, okrepili so tudi kampanjo za cepljenje.

Hrvaška vlada je namreč načrtovala, da bodo že do konca junija z vsaj enim odmerkom cepili med 50 in 55 odstotkov prebivalstva. Cilj je sicer cepiti najmanj 70 odstotkov prebivalstva.

Hrvaško notranje ministrstvo je še sporočilo, da so od začetka leta do sredine julija odkrili 703 ponarejene PCR teste na novi koronavirus. Največ ponarejenih testov je bilo v vukovarsko-sremski županiji ob meji s Srbijo.

Med tujimi državljani, ki so ponarejali teste, so bili tudi Slovenci. Zaenkrat niso odkrili nobenega ponarejenega evropskega digitalnega covidnega potrdila.

M. D.