Na grškem otoku v zlato ovit “steak” za 300 evrov, danes jok in stok

Partnerka Damijana Jankovića Ursula Gawish uživa v razkošju na grškem otoku Mikonos. Tam je v prestižni restavraciji Nusr-Et naročila steak za 300 evrov. (Objava 2019, vir: Instagram)

Sin Zorana Jankovića, Damijan Janković, se je po včerajšnjih hišnih preiskavah verbalno spravil na notranjega ministra Aleša Hojsa. Za njegovega očeta pa naj bi bil vsega kriv Janez Janša. 

Na generalni policijski upravi pa so včeraj pojasnili, da so bile hišne preiskave opravljene zaradi pridobljene premoženjske koristi v višini 1,24 milijona evrov.

Šlo je za kupnino od prodaje ene od nepremičnin v lasti podjetja v letu 2017. Kupnino so nakazali več drugim osebam, tudi fizičnim, ki so denar nato dvigovali v gotovini. Gre za sum pranja denarja, transakcije so potekale med različnimi družbami tako v Sloveniji kot v drugih državah. Večina dvigov gotovine pa je bila izvedenih v Sloveniji.

Predkazenski postopek je potekal že od leta 2019. Od takrat naprej se zbirajo obvestila, pregleduje dokumentacija, prav tako vseskozi postopek usmerja specializirano državno tožilstvo. Direktorica NPU pa je pri tem ocenila, da gre za “zelo trden” primer.

Za kaznivo dejanje zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, za kaznivo dejanje pranja denarja pa je predpisana kazen zapora do osmih let in denarna kazen.

Po poročanju POP TV naj bi bila v ozadju preiskav prodaja nekdanjega hotela Jelovica na Bledu, danes Bled Rose Hotela.

Pranja denarja naj bi preiskovalci bremenili družinske člane Zorana Jankovića in z družino povezanega podjetnika Marolta.

Spomnimo. Avgusta 2019 je partnerka Damijana Jankovića, Ursula Gawish, na družbenih omrežjih objavljala fotografije. Na grškem otoku Mikonos je preživljala luksuzne počitnice in si naročila v zlato ovit “steak” za 300 evrov.

Tako se je sinoči na Damijanove izjave na Twitterju odzval notranji minister Aleš Hojs:

Zoran Janković z ženo Mijo
Nasmejana in doslej pred sodišči nedotakljiva, oče in sin – Zoran in Damijan Janković. (vir: arhiv)

M. D.