Na Dolenjskem silovito neurje z močnim vetrom in točo

Ponekod je toča uničila vse pridelke (vir: FB)

Neurja s točo, ki so sinoči prizadela nekatere dele Slovenije, so povzročila veliko škode. Nevihte so prihajale iz Avstrije, prek Slovenije so se premikale proti Hrvaški. Novo mesto je neurje bolj oplazilo, najhuje pa je bilo v Mirnski dolini, Šmarjeških Toplicah in Šentjerneju. 

Na Dolenjskem in v Beli krajini je bilo stanje naslednje:

Mirna: Ob 20.30 se je silovito neurje z močnim vetrom in točo razbesnelo nad kraji občine Mirna. Meteorna voda je zalila veliko stanovanjskih hiš, gospodarskih poslopij in prostore Osnovne šole Mirna. Veter je razkril strehe na več objektih in podrl številna drevesa na ceste v občini, potrgal vodnike električne napeljave, posledično so bili odjemalci brez elektrike. Zaradi padlih dreves, razkrivanja objektov in porušitve nadstreškov je bilo poškodovanih več vozil. Plazovi so zasuli več lokalnih cest. Za odpravljanje posledic neurja so bili aktivirani vsi gasilci občine Mirna, PGD Mirna, Ševnica, Selo pri Mirni in Volčje njive, pomagali so tudi gasilci PGD Trebnje in Šentrupert iz sosednjih občin, dežurni delavci Komunale Trebnje, ki so skrbeli za ceste, Elektra Ljubljana in pristojne službe občine Mirna. Na terenu je bilo več kot 50 gasilcev in ostalih dežurnih delavcev. Oceno škode in dokončno sanacijo posledic neurja bodo nadaljevali v naslednjih dneh.

Mokronog – Trebelno: Ob 20.50 se je silovito neurje z močnim vetrom in debelo točo razbesnelo nad kraji občine Mokronog -Trebelno. Meteorna voda je zalila več kot 13 stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij. Veter je razkril strehe na več kot petnajstih objektih in podrl več kot 150 dreves na ceste v občini, potrgal vodnike električne napeljave, posledično so bili odjemalci brez elektrike. Toča je močno poškodovala streho osnovne šole v Mokronogu, posledice toče so vidne na fasadah objektov, oknih, žaluzijah. Toča je poškodovala več kot 100 vozil. Na Gubčevi cesti v Mokronogu je zagorel drog električne napeljave. Za odpravljanje posledic neurja so bili aktivirani vsi gasilci občine Mokronog-Trebelno, PGD Mokronog, Sveti križ, Štatenberk, Trebelno in Velika Strmica, dežurni delavci cestnega podjetja in dežurni delavci Elektro Celje.

Šmarješke Toplice: Ob 21.22 se je neurje z močnim vetrom in točo razbesnelo nad kraji občine Šmarješke Toplice. Veter je razkril strehe na več objektih in podrl številna drevesa na ceste v občini Šmarješke Toplice. Za odpravljanje posledic neurja so bili aktivirani vsi gasilci občine Šmarješke Toplice, PGD Šmarjeta, Bela Cerkev, Orešje in Zbure. Pri popravilu strehe objekta se je poškodoval gasilec, katerega so reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto oskrbeli na kraju in ga odpeljali v novomeško bolnišnico. Pri odstranjevanju podrtih dreves so sodelovali tudi dežurni delavci CGP Novo mesto.

Novo mesto: Ob 21.24 je v Poganški ulici v Novem mestu, v Jelšah pri Otočcu in Lešnici neurje z močnim vetom podrlo več dreves in manjši kozolec. Gasilci GRC Novo mesto, PGD Šmihel- Novo mesto in Otočec so drevesa razžagali in odstranili. Več podrtih dreves so odstranili tudi dežurni delavci CGP Novo mesto.

Šentjernej: Ob 21.30 se je silovito neurje z močnim vetrom in točo razbesnelo nad kraji občine Šentjernej. Meteorna voda je zalila veliko stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij. Močan veter je razkril strehe na več objektih, na par hišah je odneslo kompletno streho, podrl številna drevesa na ceste v občini in potrgal vodnike električne napeljave, posledično so bili odjemalci brez elektrike. Za odpravljanje posledic neurja so bili aktivirani vsi gasilci občine Šentjernej, PGD Šentjernej, Orehovica, Gorenje Vrhpolje, Maharovec, Mokro Polje, Cerov Log, Dolenja Stara vas, Groblje, Ostrog in Stara vas-Loka, dežurni delavci javnega podjetja EDŠ Šentjernej in dežurni delavci Elektro Ljubljana. Na terenu je bilo več kot sto gasilcev in ostalih dežurnih delavcev.

Šentrupert: ob 21.15 se je neurje z močnim vetrom in točo razbesnelo nad kraji občine Šentrupert. Meteorna voda je zalila par stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij. Močan veter je razkril streho stanovanjske hiše in podrl nekaj dreves na lokalne ceste. Za odpravljanje posledic neurja so bili aktivirani gasilci občine Šentrupert, dežurni delavci cestnega podjetja in dežurni delavci Elektro Ljubljana.

Škocjan: Ob 21.49 je v Dobravi pri Škocjanu meteorna voda zalila prostore gostinskega objekta. Gasilci PGD Dobrava so vodo izčrpali in pomagali pri čiščenju posledic.

Metlika: Ob 21.56 je meteorna voda zalila kletne prostore zdravstvenega doma v Metliki. Gasilci PGD Metlika so izčrpali 25 kubičnih metrov vode in pomagali pri čiščenju zalitih prostorov.

Jože Povšič iz Češnjic pri Trebelnem je na Facebooku zapisal, da je toča sesula popolnoma vse. Na začetku so začele padati posamezne toče debeline limone. Po strehah je tako pokalo, kot bi streljal. Potem so bile bolj goste debeline oreha in v finišu drobnejša gosta toča. Nad nami se je dobesedno pomikala ognjena rdeča krogla. Sekalo je več kot 100 strel naenkrat tik nad tlemi vodoravno sem pa tja, vse med seboj po zraku, nobena ni udarila v tla. Kaj takega še nisem videl v svojem življenju! Vinogradi so sesuti.

O neurju in toči poročajo še iz Dravograda, Slovenj Gradca, Raven na Koroškem, Dupleka, Maribora, Poljčan, Polzele, Prevalj, Celja, Štor, Vojnika, Žalca, Šentjurja, Kamnika, Mislinje, Litije, Podčetrtka, Zasavja, Šmarja pri Jelšah, Sevnice, Brežic.

Najhuje je bilo na območju Kumrovca, od koder so poročali, da so posamezni nanosi toče debeli kar 70 centimetrov.

ARSO opozarja tudi na naraščanje vodotokov, medtem ko Geološki zavod Slovenije opozarja na nevarnost zemeljskih plazov v večjem delu Slovenije. Verjetnost za plazove se bo povečevala sorazmerno s količino padavin, prebivalcem pa svetujejo, da bodo pozorni na spremembe v tleh, na objektih in pobočjih, so zapisali na zavodu.

Vir: Urad RS za zaščito in reševanje, Neurje.si in FB

A. L.