Na današnji dan pred 30 leti je bilo 75 večjih oboroženih spopadov

Na današnji dan 1991 je bil uspešno izveden napad na letališče Cerklje ob Krki, nato pa je večina letal letališče zapustila. Istega dne je pri Medvedjeku ustavljena kolona bojno-oklepnih vozil JLA.

Na današnji dan pred tridesetimi leti je bilo v Sloveniji 75 večjih oboroženih spopadov na različnih mestih, naslednji dan še več. Slovenija je v obrambi dihala enotno. In zato lahko danes svečano in veselo proslavljamo 30. rojstni dan.

V teh dneh po celi državi poteka preko 560 različnih večjih dogodkov, v organizaciji občin, veteranskih društev in različnih združenj, za obeležitev tridesete obletnice osamosvojitve.

Verjetno je vsega skupaj še več, kot je na seznamu državnega odbora za prireditve, saj so se nekateri za obeležitev rojstnega dne naše države odločili kasneje, ko je seznam že nastal.

To je danes na proslavi v Ormožu povedal zdajšnji vladni predsednik in obrambni minister v času osamosvajanja Janez Janša.

Dodajmo še, da sta se celotna Evropa in svet v zadnjih dveh dneh, ko naša domovina praznuje 30 let, obarvali v slovenske barve.

“Toliko o tem, kako nimamo nobenega ugleda. Kar se slabega govori o nas, je izvoženo iz Slovenije,” to je dejstvo.

C. R.