Na balkanski migrantski poti več deset tisoč migrantov, med njimi tudi okuženi s koronavirusom

Fotografija je simbolična. (vir: kamenjar.com)

V preteklih dneh je slovenska javnost v veliki večini pričakovala v parlamentu potrjen predlog vlade za aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi, s čimer bi vojaki dobili dodatna pooblastila za pomoč policistom pri varovanju naše južne meje. Ukrep bi veljal začasno in za 5-kilometrsko območje ob slovenski južni meji. Vendar pa je predlog v državnem zboru padel.

Proti večjim pooblastilom vojakom so glasovali poslanci Levice, Liste Marjana Šarca (LMŠ) in Socialnih demokratov (SD).

Ne glede na to pa vlada pod vodstvom Janeza Janše od predloga ni odstopila, napovedala je, da bo na tem vztrajala, saj druge rešitve ni.

V Levici, LMŠ in SD so sicer hiteli razlagati, da za dodelitev večjih pooblastil Slovenski vojski ob meji ni nobene potrebe, po njihovem tudi nezakonitih prehodov meje ni.

Vendar pa podatki kažejo, da so stvari precej drugačne, v Slovenijo pa nezakonito vstopajo tudi migranti, ki so lahko okuženi s koronavirusom.

Zato smo preverili, kaj se dogaja v Bosni in Hercegovini (BiH), to je državi, od koder migranti nezakonito vstopajo v Slovenijo, pri tem jih loči le okoli 70 kilometrov poti, kar je približno toliko kot od Novega mesta do Ljubljane.

Spletni portal Kamenjar (tukaj) je v četrtek poročal, da je za večje število nezakonitih migrantov, ki se nahajajo v BiH, odrejena obvezna izolacija oziroma karantena zaradi suma na okužbo s koronavirusom.

Ministrica Nermina Ćemalović (vir: zajem zaslona)

Nermina Ćemalović, ministrica za zdravje v Unsko-sanski županiji (Bihać, Cazin itd.), pa je potrdila, da je samo na njihovem območju trenutno v izolaciji 715 migrantov, ki so nameščeni v ločene prostore. Največji pritisk je na migrantski center Miral v Veliki Kladuši, kjer je prostora za okoli 1100 migrantov.

200 migrantov se je pred dnevi v BiH vrnilo iz Slovenije, kar pomeni, da jih je prijela policija in jih vrnila.

Ćemalovićeva je namreč razkrila: “Pred nekaj dnevi je okoli 200 migrantov prišlo do ograje in vstopilo v kamp. Vrnili so se iz Slovenije. Takoj smo odredili izolacijo in jih spremljamo. Do zdaj so zabeleženi štirje okuženi z blagimi simptomi, in sicer dva v Miralu in dva v Sedri. Nimajo temperature, vendar pa kašljajo in njihovo stanje nadzorujemo.”

Na področju Unsko-sanske županije se sicer nahaja največji del od okoli 5000 nezakonitih migrantov, za kolikor oblasti v BiH ocenjujejo, da jih je trenutno v državi.

Zaradi ocene, da bi nenadzorovano gibanje migrantov lahko pripomoglo k širjenju okužbe s koronavirusom, so v BiH za migrantske centre uvedli režim strogega nadzora. Vendar pri tem opozarjajo, da je v državi veliko število migrantov, za katere v teh centrih oziroma kampih ni prostora. Zato se ti zadržujejo v ostalih zgradbah, tudi zapuščenih, v parkih in šotorih. Za del teh nameravajo zdaj postaviti začasno šotorsko naselje v vasici Lipa, ki je od Bihaća oddaljena 20 kilometrov.

Veliko migrantov je nastanjenih tudi pri zasebnikih, ustreznega nadzora nad temi v BiH nimajo. Vodilni pa državljane opozarjajo, da so ti odgovorni tako za lastno zdravje kot zdravje vseh ostalih. Vendar pa nas izkušnje že učijo, da v teh časih epidemije takšna opozorila ne dosežejo tistega učinka, kot bi ga morala. ¸

Z velikimi težavami zaradi obolelih zaradi koronavirusa imajo tudi v Srbiji. Okužene migrante so potrdili tudi v Grčiji.

V Grčiji so po potrditvi 20 okuženih prosilcev za azil za celoten migrantski center Ritson, ki se nahaja 75 km severovzhodno od Aten razglasili karanteno. V centru je okoli 2500 migrantov, grška oblast pa je prepovedala vsak vhod in izhod iz tega območja. V Atenah je namreč rodila 19-letna migrantka, nastanjena v tem centru, za katero se je izkazalo, da je okužena s koronavirusom. Kje točno se je okužila, še vedno raziskujejo.

V Grčiji in na tamkajšnjih otokih se trenutno nahaja okoli 40 tisoč migrantov, ki nestrpno čakajo na to, da bodo v EU lahko odšli po t. i. balkanski migrantski poti. Hrvaška tiskovna agencija Hina pa poroča, da gre za tlečo zdravstveno bombo.

Migrantski kamp v Grčiji, za katerega so oblasti odredile karanteno, saj so v njem potrdili okužbe s koronavirusom. (vir: kamenjar.com)
Tako so v SDS nazorno prikazali, kdo nasprotuje uvedbi dodatnih pooblastil slovenski vojski pri varovanju državne južne meje. (vir: sds.si)

J. M.