Multimilijonarji: Zakonca Južna z 268 milijonov evrov premoženja

Dari in Vesna Južna (vir: arhiv))

Premoženje zakoncev Južna so v časniku Finance Manager ocenili na 268 milijonov evrov, s čimer sta se zakonca na lestvici 100 najbogatejših Slovencev v letu 2023 uvrstila na 6. mesto. Na tem mestu sta bila uvrščena tudi lani. Ocenjeno premoženje zakoncev se je v letu dni povečalo za 18 odstotkov oziroma za 41 milijonov evrov.

V Financah so zapisali:

Belokranjca Vesna in Dari Južna sta poslovno kariero začela z ustanovitvijo borznoposredniške družbe Perspektiva. Večino podjetij sta v svoj portfelj zajela s prevzemom družbe za upravljanje Vizija.

Danes imata prek dveh holdingov Vizija imata v lasti gradbeno podjetje CGP, Tiskarno Novo mesto, Lisco in še nekaj naložb, med katerimi je opaznejši okoli 10-odstotni delež Petrola; ta delež po malem povečujeta.

Prihodki skupine Perspektiva FT, v kateri sta zakonca Južna lastnika vsak polovice, so se lani povečali za 30 odstotkov, na 346 milijonov evrov, čisti dobiček je zrasel za četrtino, na 26 milijonov evrov, kar je največ do zdaj. Družbe iz skupine Perspektiva pa so se lani tudi dokončno razdolžile.

Slovenski multimilijonerji 2023 (prvih deset):

Slovenski multimilijonarji 2023 (vir: Finance)

Vir: finance.si

A. L.