Možna krajevna neurja s silovitimi nalivi in točo

(vir: Neurje.si, Twitter)

Nad Alpami se nahaja hladna vremenska fronta, ki se približuje našim krajem in bo danes popoldan prešla Slovenijo. V višinah nad našimi kraji pihajo šibki do zmerni vetrovi zahodne smeri. 

Na portalu Neurje.si so objavili, da bo po poldnevu v severni Sloveniji začela nastajati oblačnost, iz katere se bodo hitro razvile krajevne plohe in predvsem nevihte.

Te se bodo sprva začele pojavljati na Koroškem, Štajerskem in v Prekmurju, kasneje pa se bodo razširile tudi nad del Gorenjske, osrednje Slovenije in na Dolenjsko. Kakšna nevihta proti večeru ni povsem izključena tudi ob robu Dinarske pregrade, na Notranjskem.

Popoldan bodo predvsem v severovzhodni in vzhodni Sloveniji možna krajevna neurja s silovitimi nalivi, močnim nevihtnim pišem in točo, ki bo lahko ob bolje organiziranih nevihtnih celicah (supercelične nevihte) tudi zelo debela.

Nevihtne celice bodo potovale v smeri hrvaške meje. Nevihte bodo glede na izračune meteoroloških modelov najmočnejše prav v bližini meje s Hrvaško.

Lokalno lahko ob močnih nalivih prihaja do hitrega porasta hudourniških vodotokov. Močan nevihtni piš lahko ob superceličnih nevihtah lokalno podira izpostavljena drevesa in odkriva strehe.

Ob ugodnih vetrovnih pogojih in večji zalogi razpoložljive potencialne konvektivne energije lahko toča lokalno povzroči večjo škodo na poljščinah in izpostavljenih objektih.

Ozračje se bo zvečer umirilo.

Animacijo padavin lahko spremljate na povezavi: Radarska slika padavin

M. D.