“Množični protesti v teh razmerah protesti proti zdravi pameti”

Tako so biciklirali. Tudi otrokom niso prizanesli.

Včerajšnje kolesarjenje oziroma bicikliranje ali v času epidemije z novim koronavirusom protesti proti zdravi pameti, kot opozarjajo poznavalci razmer, v nekaterih mestih so izzveneli. V Ljubljani se je po podatkih policije zbralo okoli 5500 kolesarjev, v Mariboru nekaj deset, ki so jih v mestu izžvižgali, v Kopru njihovo število ni bilo omembe vredno, podobno je bilo tudi v Celju.

Med tistimi, ki so pozivali k protestu in so bili tudi tihi organizatorji, so politične stranke Levica, SD in LMŠ, čigar poslanci so ob tej uri obstruirali (zapustili) celo sejo odbora, kjer so obravnavali poročilo o nabavah zaščitne opreme. Raje kot opravljali svoje delo v parlamentarni dvorani so pohajkovali po mestnih ulicah.

Med aktivnimi pri tem bicikliranju so bile tudi nekatere nevladne organizacije, med biciklisti pa na dragih kolesih opazni tudi migranti.

Včerajšnji dogodki so minili mirno, policisti so vse skupaj zelo natančno spremljali, ponekod tudi s kamerami, v Ljubljani je bil v zraku policijski helikopter. Zato je njihova navedba o številu udeležencev tudi bistveno bolj verodostojna kot navajanje t. i. organizatorjev, kjer so govorili o 20 tisoč navzočih.

Koliko prekrškov ali kaznivih dejanj so zaznali v policiji, zaenkrat še ni znano, zagotovili pa so, da bodo ustrezno ukrepali. Epidemija namreč še vedno traja, prepoved javnega zbiranja pa tudi še vedno velja.

V tem je tudi razlog, da uradno »organizatorja« menda ni, kot so poročale sinoči nekatere televizijske hiše.

Hkrati pa so kot vodjo protestnikov navajali Jašo Jenulla, za katerega je dober poznavalec razmer Božidar Novak na Twitterju zapisal, da živi v meščanski vili na Slovenski cesti v Ljubljani, pri mami Joški Hegler, direktorici ljubljanskega stanovanjskega sklada, in očetu Hinku Jenullu, državnemu tožilcu. “Jaša Jenull ima 38 let in je lastnik društva KUD Ljud,” je še dodal Novak.

Pojavlja se tudi veliko vprašanj o prenosu okužbe z novim koronavirusom. Tako je znani novinar Igor Pirkovič vprašal: »Kaj, če je bil med strnjeno množico kolesarjev kak prenašalec virusa?«

Novinar Mitja Iršič, ki zelo dobro pozna razmere na Kitajskem, ker je še nedavno delal, pa je zapisal: “Hvala, ker ste ostali doma. Skrajnežem na biciklih niste mogli narediti nič hujšega kot to, da jih ignorirate. Cilj je bil izzvati reakcijo policije ali provladnih protestnikov, potem pa po znanih evropskih poteh poročati o represiji Janševega režima nad delovnim ljudstvom.«

Uporabnik Twitterja Besni Upokojenec pa je zapisal: “Zdravstveni delavci v UKC Ljubljana se že “veselijo” povečanega obsega dela in avtomatične samo izolacije od njihovih družin. Posledice neodgovornih Ljubljančanov bodo strožji ukrepi čez 14 dni, ponovne omejitve, polne bolnice ,mrtvašnice, drugi val COVID-19.”

Profesor dr. Matej Lahovnik je ob tem opozoril: “Preizkušajo 108 cepiv proti koronavirusu, ampak za širšo uporabo bo primerno cepivo na voljo šele čez leto dni ali še kasneje. Zato so množični protesti v teh razmerah protesti proti zdravi pameti.«

Uporabnica Twitterja Carin je zapisala: »Tole ni protest proti Vladi RS. Je direkten gnojen pljunek v obraz zdravnikom in medicinskim sestram v bolnišnicah in ekipam v domovih za starejše občane, ki švicajo pod zaščitnimi oblekami že dva meseca. Da bodo zaradi njih v teh pogojih in vročini, ki prihaja, švicali še bolj.”

Gal Kušar pa je zapisal: “Kako se ob današnjem množičnem kolesarjenju recimo počuti zdravnik, ki se je v času epidemije preselil v avtodom? In mnogi drugi zdravstveni delavci, ki so več tednov živeli ločeno od domačih, da jih ne bi ogrožali .. Klobuk dol pred njimi in hvala!”

Primož Bohinc pa je opozoril: »A migrantom, ki naj bi po nekaterih informacijah tudi ravnokar kolesarili po LJ, ste kupili kolesa stranka Levica ali so si jih nakradli? Zanima me zato, ker mi je nekdo iz centra dogajanja javil, da imajo nekateri čudni tipi na protestih kolesa vredna tudi po več kot 1000 evrov.”

Znani novinar Bojan Požar je zapisal: “Meščani nesrečnega italijanskega Bergama, mesta-žrtve koronavirusa, zahtevajo odgovornost oblasti, ker ni pravočasno uvedla omejitev gibanja, karantene, pri nas pa objestno kolesarijo proti vladi, ki je takšne omejitve gibanja uvedla, da bi bilo žrtev še več …?!”

Zakaj so včeraj biciklirali?

Domnevno so protestirali proti ukrepom vlade v času epidemije novega koronavirusa. Ob koncu prispevka sicer objavljamo vabilo z navedenimi razlogi za protest, ki so ga aktivisti včeraj delili po ljubljanskih blokih in stolpnicah.

Če so te zahteve večini nerazumljive, saj je Slovenija ena najbolj uspešnih držav na svetu pri obvladovanju koronavirusa, pa je bolj jasno, zakaj so ljudi na ulice pozivali v strankah LMŠ, SD in Levica.

Želijo se vrniti spet na oblast, četudi so si to sami zapravili po tem, ko je Marjan Šarec januarja priznal, da vodenju vlade ni kos, da tega ne zmore in za to ni sposoben. S tem je padla celotna vlada. Zdaj bi šli spet nazaj.

Med včerajšnjimi biciklisti ali ob njih so mediji zaznali koordinatorja stranke Levica Luko Mesca in zelo radikalnega poslanca Miho Kordiša ter sindikalista Branimirja Štruklja, oba iz Levice. Štrukelj je sicer zet Milana Kučana in glavni tajnik sindikata vzgoje in izobraževanja.

Med biciklisti je bil opazen še nekdanji državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, Jernej Štromajer iz SD, ki je “zaslovel” po božičnem voščilu kristjanom: »Srečen božič, ve umazane živali.«

Poleg je bil tudi Marko Koprivc, poslanec SD. Med biciklisti je bil tudi Damir Črnčec, tesen Šarčev svetovalec, po navedbah poznavalcev celo t. i. predsednik vzporedne vlade v času Marjana Šarca.

Med biciklisti je bilo tudi več predstavnikov različnih nevladnih organizacij.

Kako gre to, ponazarja tudi objava, da je »denimo gibanje Balkan River Defence na protestu opozorilo na »krajo narave«, kot razumejo predlagane zakonske spremembe, ki bi izločile del civilne družbe iz okoljskih postopkov.

“Vlada izkorišča zdravstveno krizo za rušenje osnov participativne demokracije. Sploh na področju okoljevarstva dela grozne korake,” je bilo še slišati med razlogi za udeležbo na protestu. In podobno.

V nadaljevanju objavljamo nekaj zapisov in fotografij iz družbenih omrežij:

Jernej Štromajer, nekdanji državni sekretar, ki je z novo vlado izgubil službo, “zaslovel” pa je z božičnim sporočilom kristjanom: “Srečen božič, ve umazane živali”. Na desni v rdečem poslanec SD Marko Koprivc, ob strani je Luka Mesec. (vir: Twitter)
Damir Črnčec, tesen Šarčev zaupnik in domnevno vodja vzporedne vlade v njegovem času. (vir: Twitter)
Tudi to naj bi bil boj proti ukrepom zdajšnje vlade za preprečitev širjenja novega koronavirusa in omilitev posledic epidemije za prebivalstvo in gospodarstvo. (vir: Twitter)
5.500 se jih je zbralo v Ljubljani, med njimi so bili opazni tudi migranti s kolesi, vrednimi okoli 1000 evrov.

Letak oziroma vabilo z zahtevami:

Letak z zahtevami, ki so ga organizatorji včeraj delili po ljubljanskih blokih in stolpnicah.

C. R.