Ministrstvo povečalo število vpisnih mest v srednje šole, vpis jih bo omejilo 70

(vir: arhiv)

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je za naslednje šolsko leto povečalo število vpisnih mest v srednjih šolah. Namesto prvotno razpisanih 25.560 je tako po novem na voljo 25.969 prostih mest. Vseeno bo vpis omejilo več srednjih šol kot lani, in sicer 70, poroča STA.

 

Januarja letos je ministrstvo za vpis novincev v novem šolskem letu razpisalo 25.560 mest. Ker se je na nekatere programe prijavilo zelo malo kandidatov ali celo nihče, je ministrstvo do 24. aprila, ko je bil rok za prenos prijav, število mest zmanjšalo za 666, na 24.894 mest. Ker se je nato maja na nekaterih programih pojavil večji interes za vpis, šole pa so imele na voljo dodatne zmogljivosti, je ministrstvo število vpisnih mest povečalo za 534, na 25.428 mest.

Dodatno je ministrstvo soglašalo s predlogi nekaterih šol, da v oddelkih dve mesti, ki sta rezervirani za ponavljavce, a teh naj ne bi bilo, namenijo novincem, in s predlogi nekaterih šol za oblikovanje nadnormativnih oddelkov, s katerimi bi se šole izognile omejitvi vpisa ali bi na ta račun sprejele še kakšnega dodatnega novinca. S tem je ministrstvo zagotovilo dodatnih 541 mest, skupaj 25.969.

Za omenjena mesta v srednjih šolah za prihodnje šolsko leto kandidira 22.870 prijavljenih kandidatov. “Velja poudariti, da so se prijave letošnjih kandidatov med posameznimi programi in šolami zelo dobro porazdelile, tako da nima skoraj nobena šola na nobenem programu, razen nekaterih posamičnih primerov, prevelikih presežkov prijavljenih, kar je bilo značilno za pretekli dve leti,” v sporočilu za javnost navajajo na ministrstvu.

Kljub temu pa se tudi letos omejitvam vpisa ne bo mogoče izogniti. Ta je predviden na 70 šolah, kar je več kot lani, ko je bil vpis omejen na 51 šolah. Ob tem na ministrstvu poudarjajo, da večina šol, ki bodo vpis omejile, nima posebnih presežkov prijavljenih. Zaradi omejitve vpisa se bo sicer moralo izbirnega postopka udeležiti 45,9 odstotka prijavljenih.

Podatke o tem, katere šole so omejile vpisa, bo ministrstvo jutri objavilo na svojih spletnih straneh.

A. V.