Ministrstvo kupilo 13.000 zastarelih prenosnih računalnikov

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je kupila 13.000 računalnikov, ki so očitno povsem neuporabni. (vir: arhiv)

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je kupilo za šest milijonov evrov prenosnih računalnikov, ki pa so zastareli in nezmogljivi. Poleg tega še niti ni jasno, kdo jih bo uporabljal. Bo s poslom nekdo mastno zaslužil?

 

Posel so si v odprtem postopku, ki ga je izvedlo ministrstvo, razdelila podjetja Lamcom, Unistar, Gambit Trade in Acord-92. Kot so poročali nekateri mediji, gre za 13.000 prenosnih računalnikov, ki pa niso primerni za resno delo, saj imajo starejše procesorje in slabše grafične kartice, pri čemer tudi sploh ni jasno, kdo jih bo uporabljal.

Ministrica Emilija Stojmenova Duh je namreč za portal Preiskovalno, ki je prvi poročal o primeru, povedala, da bodo prenosniki namenjeni za domačo uporabo otrok s socialnega dna, medtem ko so jim iz piar službe njenega ministrstva odgovorili, da bodo računalniki namenjeni opremljanju vrtcev in šol. Pri tem jih niti ministrstvo za izobraževanje še ni potrdilo, da bo resnično sprejelo omenjene računalnike.

Kot zdaj dodatno pojasnjujejo na ministrstvu, so 13.000 računalnikov kupili za tri različne skupine prebivalcev. Prva skupina so ranljive skupine prebivalstva, ki bodo računalnike prejeli prek mehanizma za brezplačno izposojo računalnikov MIRO, druga skupina so vrtci in osnovne šole, tretja pa pa so pravne osebe javnega prava, prizadete v poplavah in plazovih, katerim je bila uničena ali poškodovana osnovna računalniška oprema, ki jo potrebujejo za delo, oziroma izvajanje svoje dejavnosti. Pri tem je sicer jasno, da si vsaj zadnja skupina z zastarelimi in slabo zmogljivimi računalniki ne bo mogla veliko pomagati.

A. V.