Ministrica Ajanović Hovnikova odstopila

Sanja Ajanović Hovnik (vir: Zajem zaslona, arhiv)

Poročali smo, da je vse več podatkov, da bo Sanja Ajanović Hovnik, ministrica za javno upravo, v kratkem odstopila. To se je tudi zgodilo. Danes po 15. uri so sporočili, da je napisala nepreklicno odstopno izjavo.

Ajanović Hovnikova se je zapletala iz afere v afero, pred javnostjo se je tudi nekajkrat zlagala. Šlo je za razpise za nevladne organizacije, kjer so delili 10,6 milijona evrov.

Vendar pa je v javnosti manj znano, kdo je družina, ki na ministrstvu za javno upravo obvladuje razpise za nevladnike.

To je družina Cukrov, ki je blizu Roberta Goloba in denarju iz energetike. Marjan Cukrov, zaposlen na ministrstvu za javno upravo, je namreč član komisije, ki je odločala o tem, kdo bo upravičen do sredstev na razpisu. Slednji je bil član komisije prvič, ko je bila komisija širša in tudi, ko so odločali drugič v ožji sestavi in podelili dodatna sredstva. Žena Vesna je odvetnica in je bila nadzornica Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE). Hči Veronika Cukrov pa naj bi bila pravna zastopnica nevladnih organizacij.

Teh imen Ajanović Hovnikova doslej javno še ni razkrila. Potrjuje pa se, da je bil Robert Golob seznanjen z vsem, kar se je dogajalo in da se brez njegove vednosti ni zgodilo nič, še najmanj delitev tolikšnih zneskov denarja.

Očitno je tudi, da so razkritja prišla preblizu Golobu, zato mora Ajanović Hovnikova oditi. Proti njej so se postavili skorajda vsi v nevladnih organizacijah, ki so lani na prestol ponesli Roberta Goloba.

V tem trenutku, ko se Golob s spremljevalko še vedno mudi v Španiji, so tako v odhodu trije ministri. Vladne vrste zapuščata minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan in, če bo državni zbor potrdil njeno razrešitev, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. Zmeda v vladi je tako čedalje večja.

M. D.